FOK! Wat een weer: er komt een geleidelijke verandering

Stephan (Stephan5)

Goeiedag!  

Er lijkt zowaar een héél geleidelijke verandering in het weerbeeld te komen. Dit gaat echter maar zeer langzaam. Diverse modellen laten het tegen het einde van de nieuwe week behoorlijk afkoelen en ook nemen de neerslagkansen toe. Het is nog ver weg, maar het zit al wel enkele dagen in de uitvoer. Zo zien we dat het volgend weekend nog hooguit 10 graden wordt. Voeg daarbij een frisse noordelijke wind én zowaar enkele actievere storingen dan zou het echt een beetje op herfst kunnen gaan lijken. In de Alpen krijg je met deze kaarten het eerste echte pak sneeuw van het seizoen. Het is nog vrij ver weg, maar laten we het hopen, al bevallen die kille temperaturen mij totaal niet.  

Dan wil ik het heel graag nog even hebben over de depressie nabij de Costa Del Sol waar ik het gisteren ook over had. Dat beestje lag er vandaag nog steeds en ook nu was het weer hommeles daar. Langs de hele zuid- en oostkust vielen echt enorme buien. Er was een station dat in één uur tijd liefst 159 mm te verwerken kreeg. Op een paar andere plaatsen viel er vanaf donderdag t/m vandaag 350 mm. En dan te bedenken dat er in héél 2018 in De Bilt nog maar 420 mm gevallen is, en dan zijn er nog plekken in het oosten en zuiden die zelfs minder dan 400 mm hebben dit jaar.  En dit valt dan in een paar dagen in Spanje. Bizar. Vandaag vielen er langs de Costa Del Sol ook weer tientallen millimeters regen. Exacte cijfers komen nog.

Voor ons zien we de komende week duidelijk meer bewolking verschijnen. Er kan ook af en toe wat regen vallen, maar tot het einde van de week wordt er nog niet meer dan 2 tot 7 mm verwacht. De zon schijnt ook af en toe. In eerste instantie liggen de temperaturen rond de normale waarden van 14 tot 16 graden. Ik zei het al, later in de week koelt het waarschijnlijk behoorlijk af. We gaan het zien!

Tot slot wil ik even de aandacht vestigen op de fotograaf van de dag. Erwin Klein. Hij is vaak veel te druk voor fora's, maar als hij tijd heeft maakt hij schitterende foto's uit zijn omgeving. Dit is in de Achterhoek, in de buurt van Zelhem. Ik geniet elke keer van zijn foto's! Dus bij deze wil ik Erwin even in het zonnetje zetten. Ik plaats hieronder één van zijn fraaie plaatjes. Maar zijn euvre is nog fraaier, maar dan moet je even kijken op het Instagram-kanaal van Erwin en dat is: @erwin_klein1. Ik raad het jullie van harte aan.  

Tot morgen!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsondergang Zelhem (Foto: Erwin Klein)
Een prachtige avondlucht in Zelhem. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!