Banksy moest helemaal stuk

Mick (Philosocles)

Op 5 oktober werd het schilderij Girl with Balloon van straatkunstenaar Banksy in het deftige Londense veilinghuis Sotheby's voor omgerekend 1,2 miljoen euro verkocht. Op dat moment werd een in de lijst verwerkte papierversnipperaard geactiveerd, waar het werk half doorheen ging. Maar dat had dus helemaal moeten zijn, blijkt nu.

De koopster liet de aankoop doorgaan; de inschatting is dan ook dat het alleen maar meer waard is geworden. De vrouw heeft naar eigen zeggen een stukje kunstgeschiedenis in bezit.

Banksy herdoopte het werk vervolgens Love is in the Bin, en BBC-kunstcriticus Will Gompertz was er lyrisch over. Hij trok een vergelijking met Marcel Duchamp die ruim een eeuw geleden een urinoir in een galerie plaatste. Eindelijk gebeurde er weer eens iets nieuws in de kunstwereld, dankzij deze live gecreëerde nieuwe Banksy.

Alleen had Girl with Balloon eigenlijk volledig versnipperd moeten worden, zo blijkt uit een video die Banksy heeft gepubliceerd. Daarin is de plaatsing van de snipperaar te zien, en hoe deze na het winnende bod wordt geactiveerd. Vervolgens verschijnt een tekst in beeld: "Bij de repetities werkte het iedere keer." Ten slotte wordt getoond hoe het dan wel had moeten gaan.

Kunsthistorici zullen nu moeten leven met het idee dat een dom falend onderdeeltje de richting van de kunstgeschiedenis onherroepelijk heeft gewijzigd. Ze zullen zich mogelijk nog vele jaren achter de oren krabbend afvragen hoe anders het allemaal had kunnen zijn, en wat die snippers dan wel niet waard waren geweest.


Going... going... not quite gone...