Plan voor inkrimping Eredivisie stuit op weerstand

Redactie

Het Algemeen Dagblad schreef dinsdag over een plan van de top 3 over kunstgras en een andere competitieopzet. Dat laatste stuit op weerstand.

De krant meldde dat Ajax, PSV en Feyenoord bereid zijn om tien procent van hun inkomsten uit Europees voetbal te delen met de andere clubs in de Eredivisie en in ruil daarvoor moet de rest afstappen van kunstgras. Ook een nieuwe competitieopzet is een wens van de traditionele top 3, die zou inzetten op play-offs en een mogelijke inkrimping naar zestien clubs, al wordt daar nog over gestudeerd.

Die laatste eis blijft een 'heikel punt', aldus het Algemeen Dagblad van woensdagochtend. Marco Bogers wordt als algemeen directeur van VVV-Venlo geciteerd: "Een Eredivisie van zestien clubs kan de continuïteit van VVV in gevaar brengen. Nog los van het feit dat je twee thuisduels minder speelt en daardoor inkomsten mist, is de kans groter dat je degradeert. Ik denk dat de meeste clubs onder de top er zo in staan. Het lijkt me dus logisch dat wij daarvan geen voorstander zijn. Tenzij er aantrekkelijke voorwaarden tegenover staan. Veel ruimere promotieregelingen bijvoorbeeld.”

Ook Heracles Almelo heeft zich al tegen de plannen uitgesproken, terwijl men bij ADO Den Haag wel nadenkt over het afschaffen van kunstgras. NAC Breda speelt al op natuurgras en houdt zich verder op de vlakte, nadat men eerder aangaf dat het soms lastig is als je het belang van de club en het belang van het Nederlands voetbal afweegt. In november wordt er gestemd over het voorstel. Het nieuwsblad verwacht dat de regeling omtrent kunstgras er wel doorheen komt en de inkrimping ligt gevoelig. Bij een akkoord kan de nieuwe opzet in seizoen 2021/22 worden ingevoerd.