Eerste Nederlandse medaille op Jeugdspelen dankzij judoka Van Dijk

heywoodu

Nederland heeft de eerste medaille op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires te pakken. In de Argentijnse hoofdstad was er brons voor judoka Mark van Dijk in de klasse tot 81 kilogram. 

Van Dijk ging er in de eerste ronde gelijk uit tegen de sterke Slowaak Alex Barto, maar in de herkansingen hield hij de hoop levend. De Australiër Rhys Allan was zijn eerste prooi, Rihari Iki uit Nieuw-Zeeland moest er op ippon aan geloven. In de strijd om brons stond Van Dijk tot slot tegenover de Algerijn Ahmed Rebahi, die al snel scoorde.

De Nederlander hield het hoofd echter koel en sloeg op het moment suprême toe, waardoor hij alsnog het brons pakte. Het goud was voor de Roemeen Adrian Sulca, die Martin Bezdek op indrukwekkende wijze klopte: al na een seconde of vijftien slingerde Sulca de Tsjech ondersteboven op zijn rug voor ippon.

Marin Visser had bij de dames tot 63 kilogram een bye voor de eerste ronde en stond zo gelijk in de kwartfinales. Daarin ging ze echter onderuit tegen Szofi Ozbas uit Hongarije, die uiteindelijk goud zou pakken nadat ze de finale won van Mariem Khlifi uit Tunesië. Visser mocht de herkansingen in, maar sneuvelde ook daarin gelijk: Kim Ju-hee uit Zuid-Korea was te sterk en won uiteindelijk brons.

Brons was er overigens ook voor Alessia Corrao, waardoor onze Belgische zuiderburen ook in de medaillespiegel staan.

Van Dijk maakt korte metten met Iki (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)
Van Dijk maakt korte metten met Iki (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)