Søren Kragh Andersen de beste in Parijs-Tours, Terpstra tweede

H.Vviv

Søren Kragh Andersen heeft Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De 24-jarige Deen van team Sunweb was de slimste van een kopgroep van drie. Hij reed met nog tien kilometer te gaan weg bij Niki Terpstra en Benoit Cosnefroy en kwam solo over de meet in Tours. Terpstra sprintte in de achtergrond naar de tweede plaats, voor de jonge Fransman Cosnefroy.

In de 112e editie van Parijs-Tours werden een aantal grindwegen toegevoegd aan de wedstrijd, waardoor een massasprint niet meer realistisch was in de Franse klassieker. Sylvain Chavanel reed zijn laatste koers in zijn carrière en besloot er nog wat van te maken. De 39-jarige Fransman trok ten aanval en kreeg de Nederlander Brian van Goethem met zich mee. Ook Bernard Eisel, Thibault Guernalec, Emiel Vermeulen en Dries De Bondt zaten mee in de vroege vlucht. De voorsprong liep op naar meer dan zes minuten.

De voorsprong liep snel terug van de vluchters en bij het opdraaien van de eerste grindstrook, op vijftig kilometer van de streep, was het verschil nog maar twintig seconden. Terpstra trok hard door op een onverharde strook en ontstond er een groep van zeven renners: Terpstra, Kragh Andersen, Gilbert, Wallays, Madouas, Vanmarcke en Eenkhoorn. Sommige favorieten hadden de slag gemist en gingen in de achtervolging. Ze slaagde in hun opzet en met 35 kilometer was alles weer samen, alleen Kragh Andersen reed nog voorop. Terpstra zag het gevaar en reed naar de Deen van Sunweb toe. Ook Jelle Wallays wilde de spong naar voren maken, maar de Belg had net zoals veel renners te maken met materiaalpech.

Vanuit de achtergrond kwam Cosnefroy nog aansluiten bij de twee vooraan, maar de jonge Fansman reed niet volledig mee, doordat zijn kopman Naesen nog in de achtervolgende groep reed. Dat was tegen het zere been van Terpstra en bij een aanval van Kragh Andersen hield de Nederlander zijn benen stil. Ook Cosnefroy reageerde niet, waardoor Kragh Andersen naar de zege reed in de Frans klassieker. Terpstra won nog wel de sprint voor de tweede plaats voor Cosnefroy. Naesen werd op ruim een minuut vierde.