Sumoworstelen officieel erkend door IOC

heywoodu

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de internationale sumoworstelfederatie ISF een upgrade gegeven. De ISF stond op het lijstje onder de noemer 'voorlopige erkenning', maar heeft nu 'volledige erkenning' gekregen.

Erkenning van een internationale sportbond door het IOC is de eerste grote stap voor een sport om mogelijk ooit op de Olympische Spelen te verschijnen. Dat is in het geval van sumoworstelen overigens nog wel ver weg. Op de lijst van de ARISF, de organisatie voor door het IOC erkende sportbonden die níet op het olympisch programma staan, zien we onder meer sporten als bandy, frisbee en netbal, sporten die op international gebied een veel grotere geschiedenis kennen dan sumoworstelen.

Sumoworstelen stond vorig jaar voor de vierde keer op het programma van de Wereldspelen, de 'alternatieve Olympische Spelen'. Zowel bij de mannen als de vrouwen werd gestreden in drie gewichtsklassen plus een open klasse, waar iedereen ongeacht het gewicht aan mee mag doen. Sumoworstelen is vooral in Japan razend populair. De sport gaat er dan ook al honderden jaren terug, met grotendeels nog altijd dezelfde tradities en competities.

Sumoworstelen is nu officieel erkend door het IOC. (PRO SHOTS/Action Images)
Sumoworstelen is nu officieel erkend door het IOC. (PRO SHOTS/Action Images)