Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München

Redactie

Ajax heeft een verdienstelijk punt veroverd op bezoek bij Bayern München en met iets meer geluk had er zelfs nog meer ingezeten dan de 1-1 remise.

De ruim 4.000 uit Amsterdam meegereisde supporters zaten amper op hun stoel toen Mats Hummels de score opende voor de thuisploeg. De verdediger stond nog voorin na een afgeslagen corner en hoefde een heerlijke voorzet van Arjen Robben alleen maar een klein zetje met het hoofd te geven om de Allianz Arena in vuur en vlam te zetten.

De Duitsers leken even verrast door de tactische variant waarmee Ajax op de proppen kwam, maar ook met Donny van de Beek en Maximilian Wöber in de ploeg kon de formatie van Erik ten Hag geen vuist maken in de openingsfase. Daley Blind had het lastig op het middenveld en ook de als spits gestarte Dusan Tadic kreeg geen voet aan de grond bij het oerdegelijke verdedigingsduo van de Duitse kampioen.

Toch toonde laatstgenoemde zijn waarde naarmate het duel vorderde. Ajax kwam na de stormachtige openingsfase beter in de wedstrijd en dat leverde na speldenprikjes van Tagliafico en Tadic zelf in de twintigste minuut een fraaie treffer op via Noussair Mezraoui. De rechtsback kreeg de bal met een vernuftig wippertje van de Servische aanvaller en passeerde doelman Manuel Neuer met een heerlijk schot, die even daarvoor nog een sterke redding in huis had op een afstandsschot van Hakim Ziyech.

Ook André Onana lette goed op toen Thomas Müller hem testte met een harde knal. De Amsterdammers lieten zich goed gelden en Bayern ontsnapte aan een achterstand toen Ziyech het nogmaals van afstand probeerde. Kort voor rust kreeg Matthijs de Ligt, debutant in de Champions League, een kopkans uit een corner. Zijn poging ging echter ver naast de goal, waardoor de 1-1 terecht op het scoreformulier werd ingevuld als ruststand.

Na de pauze knalde Ajax uit de startblokken en Tadic, Tagliafico en Ziyech waren er dichtbij. Bayern wankelde en had geluk dat Neuer alert bleef. trainer Niko Kovac greep in door Robben naar de kant te halen en met zijn vervanger James Rodriguez. De Colombiaan zorgde met slimme passjes voor gevaar, maar de kansen bleven zich opstapelen voor Ajax.

Donny van de Beek kreeg twintig minuten voor tijd de grootste mogelijkheid. De bal werd goed doorgekopt en vanaf een meter of zes had de middenvelder de bal voor het inschieten, maar hij werkte de bal naast. Ajax rook bloed en joeg op de winst en de goede bedoelingen braken de ploeg van Ten Hag bijna op toen James Rodriguez de bal voor het intikken had, maar zijn schot miste precisie door een late stuit op het erbarmelijke veld. In de blessuretijd raakte Lasse Schöne nog de lat met een vrije trap, waardoor de Amsterdammers met één punt terugkeren naar Nederland.

AEK Athene 2 - 3 Benfica:

De andere wedstrijd in de poule, AEK Athene tegen Benfica, werd na een doelpuntenspektakel gewonnen door de Portugezen. Zij moesten met een reactie komen na de eerdere nederlaag tegen Bayern München en deden dat met verve. Haris Seferovic opende de score al na zes minuten en na een kwartier spelen verdubbelde linksback Alex Grimaldo de voordelige marge, waarmee de buit eigenlijk al wel binnen was. 

Vlak voor rust kreeg centrumverdediger Ruben Dias echter zijn tweede kaart, waardoor de Grieken in de tweede helft met een man meer mochten proberen om iets aan die achterstand te doen. Dat lukte via Viktor Klonaridis, want de vleugelaanvaller scoorde eerst met een intikker en maakte er na 65 minuten spelen 2-2 van. Benfica trok op karakter echter toch nog een driepunter uit de strijd dankzij Alfa Semedo.

Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München (Pro Shots / Stanley Gontha)
Ajax neemt punt mee na mooi voetbalgevecht in München (Pro Shots / Stanley Gontha)