'Mantelzorger krijgt mantelzorger'

Monique Verlind (DJMO)

Ouders met een kind dat een ernstige handicap heeft, moeten meer tijd voor andere kinderen in het gezin en/of zichzelf krijgen. Dat vindt minister De Jonge van het ministerie voor Volksgezondheid. Om uit te zoeken wat het beste werkt voor dit soort gezinnen wordt er een proef opgestart waarbij 450 van dit soort gezinnen een hulpverlener toegewezen krijgen die het gezin gaat ondersteunen met het regelen van zorg en het ingewikkelde papierwerk. 

Het idee erachter is dat de ouders daardoor meer tijd voor de andere kinderen in het gezin krijgen of voor zichzelf. Een zwaar gehandicapt kind vraagt vaak 24/7 aandacht waardoor de aandacht voor de rest van het gezin te wensen overlaat. Deze proef komt voort uit gesprekken met ouders van zulke kinderen. Ze geven aan dat ze zich vaak alleen voelen staan in hun taak en daarbij ook nog eens een dagtaak hebben aan de administratie die het regelen van de zorg voor hun kind met zich meebrengt. 

"We moeten voorkomen dat ouders, broers of zussen alleen nog maar mantelzorgers zijn, hulpverleners in het eigen gezin. Dat ze de hele dag bezig zijn met het regelen van zorg", aldus minister De Jonge. Niet alleen gezinnen met lichamelijk gehandicapte kinderen komen in aanmerking voor de proef, ook gezinnen met kinderen die bijvoorbeeld autisme hebben en gedragsproblemen vertonen zouden met deze proef geholpen moeten worden. 

Volgens De Jonge komen ouders met zulke kinderen niet meer toe aan wat voor gewone gezinnen vanzelfsprekend is. Het bezoeken van de voetbalwedstrijd van het andere kind bijvoorbeeld. Of zelf even weg naar een personeelsuitje. "In gezinnen waar één kind alle tijd en aandacht vraag , is dat gewoon heel moeilijk te organiseren." aldus De Jonge.  De proef maakt uit van een breder plan om de gehandicaptenzorg te verbeteren en gaat minstens twee jaar duren. Bij gebleken succes kan de proef worden verlengd.