Uitslag Fortuna Sittard - Ajax

Redactie

Ajax heeft aan de hand van invallers Kasper Dolberg en Donny van de Beek met 0-2 gewonnen bij Fortuna Sittard.

De Amsterdammers traden aan met de wetenschap dat concurrent PSV eerder op de avond won bij NAC Breda, dus een overwinning was vereist om in het spoor te blijven van de koploper. Trainer Erik ten Hag koos voorin voor Klaas-Jan Huntelaar en Carel Eiting mocht de plek van de lichtgeblesseerde Frenkie de Jong overnemen op het middenveld. Matthijs de Ligt keerde achterin terug in de basisopstelling.

Fortuna bleek niet al te zeer onder de indruk van hun voormalige aanvoerder en de Limburgers gaven al in de eerste minuut een waarschuwing af via Lisandro Semedo. Doelman André Onana was echter op zijn post en dat gold ook voor zijn Fortunese collega Alexei Koselev. Beide keepers hielden hun doel voor rust schoon en dat mochten de aanvallers zichzelf aanrekenen. Zij sprongen onzorgvuldig met hun kansen om en kregen na de rust het goede voorbeeld van Dolberg.

De Deense spits stond amper drie minuten in het veld toen hij een goede bal van Dusan Tadic op waarde schatte en de bal onhoudbaar in het doel werkte. Zes minuten later dacht hij zelfs aan een tweede treffer, maar nu werd zijn schot geblokt voor de doelman in actie moest komen. Direct daarop voerde Ten Hag een tweede wissel door en ook Donny van de Beek bleek een goede keuze.

Getergd joeg hij de defensie van Fortuna op en daarmee ontregelde het het spel van de thuisploeg. Ook gaf de aanvallende middenvelder een prima voorzet waarmee hij Hakim Ziyech in staat stelde om de beslissende treffer binnen te werken. Een minuut voor tijd hoopte hij ook de derde Amsterdamse goal te maken, maar verder leed bleef het thuispubliek bespaard.

Kasper Dolberg en Branislav Ninaj. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kasper Dolberg en Branislav Ninaj. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Fortuna Sittard

0 - 2

AFC Ajax

     49' Dolberg
 78' Ziyech
 
 Gele kaart: Smeets. Dammers,Rodríguez, (Fortuna Sittard), Huntelaar,Schöne, (AFC Ajax)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 12.004
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ciranni
Ninaj
Dammers
Ospitalieri
El Messaoudi (Stokkers/80)
Rodríguez
Smeets
Semedo (Lamprou/64)
Novakovich
Diemers (Vidigal/60)
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne
Neres (v.d.Beek/56)
Eiting (De Wit/79)
Ziyech
Huntelaar (Dolberg/46)
Tadic