Zinderende Grand Final voor 100.000 fans in Melbourne

heywoodu

Voor alweer de 122e keer is in Melbourne de Grand Final gespeeld, de finale van het seizoen in de AFL: de Australian Football League. Met honderdduizend fans - 100.022 om precies te zijn, het grootste aantal sinds 1986 - zat de Melbourne Cricket Ground weer tot de nok gevuld.

De strijd ging tussen de West Coast Eagles en Collingwood en het werd weer een zinderend duel. Voor hen die niet bekend zijn met de basisregels, het is in principe niet heel ingewikkeld: de achttien spelers per team mogen zich vrij bewegen en gooien en trappen de bal rond op het ovalen veld.

Punten worden gescoord door de bal tussen de palen te werken: trap je de bal tussen de twee binnenste palen door, zonder dat een tegenstander de bal raakt, dan krijg je zes punten. Komt de bal tussen een binnenste en buitenste paal door, dan krijg je één punt.

Voor wie de samenvatting wil zien zonder de uitslag alvast te weten, kijk eerst even naar onderstaand filmpje voor je verder leest. Als je een goede negen minuten de tijd hebt en liefhebber bent van spannende sport: het is de moeite waard.

West Coast - Collingwood (Bron: YouTube)

De winst ging uiteindelijk naar West Coast. Collingwood begon ongelooflijk goed en rolde de Eagles volledig op, maar West Coast vocht zich terug en sleepte de winst in de laatste minuten binnen. Het was na 1992, 1994 en 2006 de vierde titel voor de ploeg.

Collingwood, zo'n beetje de populairste sportclub in heel Australië, speelt zoals wel meer ploegen in de AFL al sinds 1897 mee. Met maar liefst 42 optredens in de Grand Final is Collingwood met afstand recordhouder, hoewel 'slechts' vijftien keer gewonnen werd - één keer minder dan Essendon en Carlton, die op hun beurt al sinds 2000 en 1995 niet hebben gewonnen.