Vierde wereldtitel Superbikes op rij voor Rea, Van der Mark 7e

heywoodu

Motorcoureur Jonathan Rea heeft voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt in de World Superbikes. De Noord-Ierse Kawasaki-coureur won race één op het circuit van Magny-Cours en kan niet meer ingehaald worden. Met vier titels evenaart hij Carl Fogarty, de wereldkampioen van 1994, 1995, 1998 en 1999.

De beste start was voor polesitter Tom Sykes, voor zijn Kawasaki-teamgenoot Rea. Lorenzo Savadori volgde, met in zijn kielzog Xavi Fores, Alex Lowes, Chaz Davies, Michael Ruben Rinaldi, Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark, die op plek negen zo één plaats gewonnen had.

De leidende positie van Sykes duurde niet lang: vroeg in ronde twee ging kampioenschapsleider Rea er al voorbij. Voor Lowes was de race al snel zo goed als klaar, want in de tweede ronde schoof de Yamaha-teamgenoot van Van der Mark onderuit, zijn vierde race-crash van het jaar.

Doordat ook Rinaldi met een geplofte motor stevig onderuit ging kon Van der Mark opschuiven naar de zevende stek, achter Davies en Razgatlioglu. De Turk moest de Welshman laten gaan en niet veel later ging Van der Mark met een prima actie voorbij aan de Kawasaki-coureur.

Voorin waren de posities wel min of meer verdeeld. Rea en Sykes reden allebei eenzaam rond op de eerste twee plekken, Fores had Savadori en Davies nog achter zich. Marco Melandri reed voorbij Van der Mark, die zo terugviel naar de zevende plek.

Rea werd geen moment meer bedreigd en boekte alweer zijn 67e World Superbikes-zege. Sykes en Fores completeerden het podium en daarmee was de vierde wereldtitel op rij een feit voor Rea: Davies eindigde als vijfde, achter Savadori, terwijl hij tweede had moeten worden om theoretische kansen op de titel te houden. Van der Mark finishte als zevende, achter Melandri.