WK wielrennen: Afrika in 2025, Vlaanderen in 2021

heywoodu

Wereldwielerbond UCI heeft tijdens het WK wegwielrennen in Innsbruck flink wat volgende WK's toegewezen, iets wat doorgaans niet allemaal tegelijk gedaan wordt. Het beste nieuws voor Nederland: het WK BMX van 2021 wordt gehouden op de baan van Papendal, al jaren deel uitmakend van de Supercross World Cup.

Het WK wegwielrennen gaat volgend jaar naar het Britse Yorkshire, dat was al bekend. Voor daaropvolgende jaren lag het allemaal nog open, maar daar is nu meer duidelijkheid over. Het Zwitserse Aigle, thuisbasis van de UCI, zal het WK in 2020 organiseren in de kantons Vaud en Valais. In 2021 staat het WK op het programma in Vlaanderen, vermoedelijk met Leuven als thuisbasis.

In 2024 wordt dan wederom in Zwitserland om de wereldtitels gestreden, dit keer in het Duitstalige deel van het Alpenland. Het potentieel beste nieuws gaat echter over 2025: de UCI heeft laten weten dat Afrika dan het WK voor de eerste keer mag organiseren. Om welk land (of landen) het gaat maakte men nog niet bekend, maar Marokko en Rwanda zijn volgens de voorzitter van de Afrikaanse wielerbond de voornaamste kandidaten. Wielerfans hopen op Rwanda, waar tijdens de nationale ronde elk jaar vele duizenden mensen langs de weg staan te feesten.

Ook drie WK's mountainbiken hebben een organisator gevonden. In 2021 strijden de dames en heren in het Italiaanse Val di Sole om de wereldtitels, een jaar later trekt men naar het Franse Les Gets en in 2024 staat Vallnord Pal Arinsel in Andorra op het programma. Het WK baanwielrennen van 2021 gaat tot slot naar Ashgabat in Turkmenistan. Daar staat een in 2014 gebouwde wielerbaan, die vorig jaar gebruikt werd tijdens de Asian Indoor and Martial Arts Games (AIMAG).