Wereldtitel tijdrijden juniore Ammerlaan, Bjerg rijdt concurrentie weer op een hoop

heywoodu

Op het wereldkampioenschap wielrennen in Innsbuck is het eerste individuele goud een prooi geworden voor Nederland. De 18-jarige Rozemarijn Ammerlaan snelde maandagochtend op de tijdrit bij de juniores naar het goud.

Ammerlaan had 27:02 minuten nodig voor de grofweg twintig kilometer in en rond Innsbruck. Daarmee was ze zeven seconden sneller dan de Italiaanse Camilla Alessio, terwijl het brons op achttien seconden in handen kwam van de Britse Elynor Bäckstedt, dochter van Parijs-Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt. Britt Knaven, de dochter van Servais Knaven, eindigde als elfde.

Bij de beloften reed de Deen Mikkel Bjerg de boel wederom op een hoop. Dat deed hij vorig jaar in Bergen al en ook nu, op nog altijd maar 19-jarige leeftijd, stond er in de categorie tot 23 jaar geen maat op Bjerg. Hij verpulverde de tijd van de verrassende Belg Brent van Moer, die het zilver pakte, op 33 seconden van Bjerg - de eerste renner ooit die de beloftentitel in het tijdrijden meer dan één keer wint. Bjerg's landgenoot Mathias Norsgaard completeerde het podium op 38 seconden, Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg eindigden als 16e en 24e.