FIFA-voorzitter geen fan van Spaanse duels in VS

Redactie

La Liga krijgt mogelijk geen toestemming van wereldvoetbalbond om enkele competitieduels per jaar in de Verenigde Staten te laten spelen.

Girona - Barcelona moet eind januari de eerste wedstrijd uit La Liga worden die in de VS wordt gespeeld, om precies te zijn in Miami. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is echter geen voorstander. "Ik zou het mooier vinden om een grote MLS-wedstrijd in de Verenigde Staten te zien dan een Spaans competitieduel. In het voetbal gaat het erom dat je een thuiswedstrijd ook daadwerkelijk in eigen huis speelt en niet in een ander land", zegt hij in gesprek met ESPN.

Het is dus nog maar de vraag of het plan van de Spaanse competitieorganisator wel doorgaat. "Voor dit soort dingen zijn er procedures, dus we wachten tot we een officieel verzoek binnen krijgen en zullen er dan naar kijken. Er zijn regels, waar iedereen zich aan moet houden", aldus Infantino. "Met dit plan moeten de FIFA, de UEFA en de Spaanse voetbalbond eerst instemmen."

Javier Tebas, voorzitter van La Liga, benadrukt juist dat Spaanse clubs niet verplicht zijn om in de VS te gaan voetballen. "Alleen clubs die zich vrijwillig aanbieden, zullen gaan. Dit is meer dan een wedstrijd, het draait om strategie en sponsors. We hebben dit opgezet voor clubs die niet zo'n grote achterban hebben."