Haagse politie heeft handen vol aan één man

Monique Verlind (DJMO)

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 september hadden agenten in het Centrum van Den Haag hun handen vol aan het uitgaanspubliek. Meerdere personen werden aangehouden voor feiten als mishandeling en het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie.

Bij een van de aanhoudingen op het Plein probeerde een man zich zodanig te bemoeien dat hij gevorderd werd weg te gaan. Ondanks dat de agenten hem meerdere keren vorderden zichzelf uit de voeten te maken en zich niet met de aanhouding te bemoeien, bleef hij dat toch doen. Daarop hielden zij de man aan voor het 'niet voldoen aan het bevel of vordering van de politie.'

Toen de politieagenten hem daarop mee wilden nemen naar het bureau, zagen zij dat hij direct een gevechtshouding aannam en zijn vuisten balde. Aanvankelijk lukte het de politieagenten niet om hem handboeien om te doen, omdat de man zich hevig verzette. Hij schopte wild om zich heen en raakte daarbij een van de agenten. De verdachte pleegde dermate veel verzet tegen de agenten dat die zich genoodzaakt voelden geweld te gebruiken om de man onder controle te brengen. Een van de agenten gebruikte hierbij meerdere malen zijn wapenstok.

Op het internet is inmiddels een filmpje verschenen waarop de aanhouding van de man te zien is. Het verzet van de man dat vooraf ging aan de beelden, is daarop niet te zien. Op de beelden is duidelijk zichtbaar dat de agent herhaaldelijk zijn wapenstok gebruikt teneinde de verdachte onder controle te krijgen. Dat lukt uiteindelijk op het moment dat meerdere agenten ter plaatse komen.

Zoals te doen gebruikelijk heeft de agent het toegepaste geweld gemeld bij zijn direct leidinggevende en zal het optreden van de agent getoetst worden, mede naar aanleiding van de beschikbare video- en camerabeelden.

De 33-jarige verdachte is inmiddels gehoord door de politie en is heengezonden. De man zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter.