4x goud voor Nederlandse zeilers bij wereldbekerwedstrijden in Japan

H.Vviv

De Nederlandse zeilers hebben bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima vier van de tien olympische klassen gewonnen.

Nadat Kiran Badloe zaterdag het goud had gepakt in de RS:X-klasse. Zondag was er succes voor Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen (470-klasse), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Nicolas Heiner (Finn) in Japan.

Kyranakou en Van Veen hoefden daarvoor op de slotdag niet meer in de boot te stappen. De organisatie kon de medalrace vanwege een gebrek aan wind niet door laten gaan. Zegers en Van Veen gingen na acht races met 29 punten aan de leiding. Ai Kondo Yoshida en Miho Yoshioka uit Japan volgden met 33 punten, voor de Italiaanse zeilsters Benedetta Di Salle en Alessandra Dubbini met 34 punten. Dat is nu ook de eindstand.

Ook Heiner eindigde als eerste. De Nederlander hoefde vandaag in de Finn-klasse, net als Zegers en Van Veen, niet meer in actie te komen door te weinig wind. De Nederlander pakte zo het goud voor regerend olympisch kampioen Giles Scott uit Groot-Brittannië.

Bouwmeester, voor de medalrace al zeker van minimaal een tweede plaats, won de medalrace en pakte zo het goud in de Laser Radial. Ze kwam uit op 30 punten en bleef de Zweedse Josefin Olsson (51 punten) ruim voor. De Belgische Emma Plasschaert, die vorige maand nog wereldkampioene werd, moest ditmaal genoegen nemen met een derde plaats.

Van de Nederlanders plaatsten alleen De Geus, die zaterdag tweede werd in de RS:X-klasse, en Bouwmeester zich in Enoshima voor de Spelen van 2020. In de andere olympische klassen loopt de kwalificatie nog langer door.