Vuelta: Etappe 15 - Het bergdrieluik, deel drie

heywoodu

Het was een werkelijk fenomenale strijd gisteren, op de monsterlijke slotklim. Grote verschillen kwamen er niet echt, maar het was prachtig. Vandaag wordt het iets minder overdreven steil, maar etappe drie van het bergdrieluik heeft ook zeker weer potentie. 

In de uitgebreide voorbeschouwing op vandaag zien we dat we van start gaan in een omgeving die vooral bekend is vanwege, jawel, graanschuren! Dat is wel eens wat anders dan de kastelen en grotten en dergelijken, maar verder valt er niet heel veel te beleven.

Het is een bijna 180 kilometer lange, vrij pittige etappe, met een klim van de derde en twee van de eerste categorie alvorens we aanklommen bij de slotklim van de buitencategorie. De heren gaan naar Lagos de Covadonga en die is ietwat onvermijdelijk: het is al de 20e keer sinds 1983.

Vaak is de voorpret beduidend leuker dan de daadwerkelijke pret op deze klim, hoewel het de vorige keer, in 2016, behoorlijk wat moois opleverde. Een strijd tussen Nairo Quintana, Chris Froome en....onze Robert Gesink! Quintana won, vluchter Gesink sprong nog even weg bij Froome en werd tweede.

Het is onderweg laag in de twintig graden met mogelijk wat kans op regen, wat in de afdalingen gevaarlijk zou zijn. Rond kwart voor één gaan we van start, Eurosport en Sporza schakelen om drie uur in en de finish ligt grofweg tussen 17.20 en 17.55 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)