Vuelta: Etappe 14 - Bizarre stijgingspercentages op de slotklim

heywoodu

Dag twee van het bergdrieluik in de Vuelta en het belooft een uitermate pijnlijke dag te worden voor de benen, vooral als die niet aan het lichaam van een klimmer bevestigd zijn. De slotklim is een beest, daar gaan mensen in de problemen komen. 

We starten in de buurt van de finish van gisteren, in een vallei waar de renners gisteren nog hebben gekoerst. Een aantal behoorlijk pittige klimmen wachten de renners vandaag, zoals beschreven in de uitgebreide voorbeschouwing. Niet heel lang, wel behoorlijk aan de steile kant.

Het gaat vandaag allemaal om de slotklim naar Les Praeres en dat is werkelijk een monster. Vier kilometer is niet zo lang, maar die percentages...bijna dertien procent, gemiddeld. De tweede kilometer gaat gemiddeld boven de vijftien procent, er zitten met grote regelmaat stukken in van twintig procent en zelfs een piek van 32 procent. Te belachelijk voor woorden eigenlijk.

Kort voor één uur start de rit, met integrale uitzending. Daarvoor moet je dan wel even op de Eurosport Player kijken, want Eurosport 1 zendt motorsport uit, zoals men contractueel verplicht is. Sporza komt live na het ellenlange Belgische journaal, ergens rond half twee. De finish wordt grofweg tussen vijf en zes uur verwacht, het is wat lastig te voorspellen.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)