Rodríguez wint verrassend dertiende rit in Vuelta, Herrada blijft leider

H.Vviv

De dertiende etappe in de Ronde van Spanje is verrassend gewonnen door Oscar Rodriguez. De pas 23-jarige Bask van Euskadi Basque Country-Murias maakte deel uit van een vroege vlucht en op de steile slotklim naar La Camperona kwam hij als eerste over de meet voor Rafal Majka en Dylan Teuns. Jesús Herrada verloor op de slotklim wat tijd de favorieten voor de eindzege, maar de Spanjaard van Cofidis heeft nog een ruime voorsprong op Simon Yates, die tweede staat in het algemeen klassement.

Kort na de start ontstond er een kopgroep van 32 renners, met daarbij Bauke Mollema en Jetse Bol. In eerste instantie zat ook klassementsleider Herrada erbij. De Spanjaard liet zich net zoals Sepp Kuss en Nelson Oliveira uitzakken naar het peloton, waardoor de kopgroep een ruime voorsprong kreeg van het peloton. De voorsprong liep op naar meer dan negen minuten, waardoor Benjamin King, die al twee etappes won deze Vuelta, virtueel aan de leiding ging in het algemeen klassement. Op de Puerto de Tarna, een klim van de eerste categorie, die halverwege het parcours lag, liep de voorsprong hard terug nadat Movistar zich op kop had gezet. Ondanks de tempoversnelling was het verschil nog steeds zes minuten en was zeker dat koplopers voor de dagzege gingen strijden.

Zoals verwacht werd alles beslist op de slotklim La Camperona, een klim van 8,3 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,5%. Met in de laatste twee kilometer stijgingspercentages van meer dan 20%. De leiders begonnen met een voorsprong van drie en halve minuut op het peloton aan de slotklim. Ilnur Zakarin opende als eerste de aanval, maar werd snel gevolgd door Majka. De Pool kreeg het gezelschap van Teuns en het leek erop dat de twee gingen strijden voor de dagzege, maar vanuit de achtergrond kwam Rodríguez sterk opzetten. De jonge Bask, die bezig is aan zijn eerste seizoen als prof, kwam erbij en liet snel daarna ook de twee achter zich. Majka en Teuns kwam in de laatste honderden meters niet meer dichter bij de 23-jarige Rodríguez en boekte zo zijn eerste profzege.

Bij de favorieten deed Nairo Quintana de beste zaak. De Colombiaan reed in het slot van de klim weg uit het peloton en pakte zo een beetje tijd op Yates. Jesús Herrada verloor wat tijd, maar gaat nog altijd ruim aan de leiding in het algemeen klassement. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk kwamen ook bij de favorieten binnen en hebben nog steeds een goed uitzicht op een goed klassement in de Ronde van Spanje.