Poels wint de koninginnenrit in Tour of Britain, Alaphilippe nieuwe leider

H.Vviv

Wout Poels heeft de zesde etappe in de Tour of Britain gewonnen. De 30-jarige Limburger van team Sky was op de slotklim naar Whinlatter Pass de beste voor Julian Alaphilippe. De Fransman van Quick-Step Floors neemt wel de leiderstrui over van Primoz Roglic in de Britse rittenkoers.

Alaphilippe had aan het begin van de etappe in het klassement nog een achterstand van zes seconden op Roglic, maar nadat de Fransman vroeg in de etappe drie bonificatieseconden pakte bij een bonificatiesprint was de voorsprong gehalveerd.

Na de tussensprint ontstond er een kopgroep van vier renners. Tony Martin, Vasil Kiryienka, James Shaw en Connor Swift. Het viertal wist een voorsprong van meer dan twee minuten te pakken op het peloton, maar nog voor de slotklim van 3,2 kilometer aan 7%, werden ze gegrepen door het peloton.

Quick-Step Floors hield meteen het tempo hoog op de slotklim van Whinlatter Pass in dienst voor Alaphilippe. De Fransman versnelde op twee kilometer van het einde en kreeg Roglic met zich mee. Later maakte Hugh Carthy ook de aansluiting bij het tweetal. Poels kon in eerste instantie niet volgen, maar reed in zijn eigen tempo ernaar toe.

Waar Poels wel zijn klim goed indeelde kwam Roglic niet meer vooruit. De Sloveen van LottoNL-Jumbo moest de eerste laten gaan en ook de achtervolgende groep kon hij niet meer volgen, waardoor hij ook de leiderstrui verloor.

In de laatste kilometer liet Poels het niet tot een sprint aankomen tegen de veel snellere Alaphilippe. De renner van team Sky versnelde op een lastig stuk en Alaphilippe kon de versnelling van Poels niet beantwoorden, waardoor Poels het zegegebaar mocht maken.

In het algemeen klassement is Alaphilippe de nieuwe leider. De Fransman van Quick-Step Floors heeft een voorsprong van 17 seconden op Poels. Roglic volgt op 32 seconden van de klassementsleider.