Willem II-icoon Année: "Ajax heeft vaak arrogantere jongens"

Redactie

Willem II heeft meerdere mensen in dienst met een verleden bij Ajax. Clubicoon Peter Année wil echter geen vergelijking met de Amsterdammers.

De Tricolores werden wel eens 'het Ajax van het Zuiden' genoemd, maar Co Adriaanse benadrukt dat hij die bijnaam niet heeft verzonnen. "Dat was al zo toen ik er trainer werd", vertelt Adriaanse, die zowel Ajax als Willem II coachte, aan het Brabants Dagblad.

"Tot Ajax naar de beurs ging, hadden beide clubs een vergelijkbare structuur. Bovendien willen ze allebei graag verzorgd, aanvallend voetbal spelen, liefst met drie aanvallers. En ze hebben allebei een goede jeugdopleiding gehad." Volgens Adriaanse werd de opleiding van Willem II onderbroken door de samenwerking met RKC Waalwijk. "En Ajax dweept wel zo met Frenkie de Jong, maar die is natuurlijk volledig opgeleid door Willem II."

Peter Année, het 85-jarige clubicoon de Tilburgers, ziet liever geen vergelijking met Ajax en wijst een aantal grote verschillen aan. "Kijk alleen maar naar de erelijst. En ze hebben in Amsterdam veel meer kapitaal en ook vaak arrogantere jongens." Voor aanvallend voetbal moeten we volgens Année vooral terug naar de tijd van Piet de Visser en Adriaanse. "Veel trainers daarna beleden het met hun mond, maar in de praktijk zag je er weinig van terug."

Willem II versterkte zich onlangs met oud-Ajacied Vurnon Antia, terwijl Aras Özbiliz en Damil Dankerlui er ook onder contract staan. Uit de technische staf hebben hoofdtrainer Adrie Koster en assistent Gery Vink eveneens een Ajax-verleden.