Allah Akbarder van straat geplukt in Rotterdam

Monique Verlind (DJMO)

Maandagochtend kwamen er rond 11.30 uur diverse meldingen binnen bij de politie, dat een man zich zeer agressief gedroeg op de Rotterdamse Zaagmolenstraat. Nadat agenten de man, 22 jaar en afkomstig uit Stolwijk, hadden aangehouden, bleek hij al enkele voorbijgangers te hebben aangevallen. Wellicht heeft hij nog meer slachtoffers gemaakt, maar die zijn nog niet bij de politie bekend. Ook zoekt de politie de bestuurder van een donkere auto.

Agressie
De verdachte heeft een toevallig passerende fietser geslagen en hij heeft geprobeerd binnen te dringen bij een woning aan de Zaagmolenstraat. De bewoonster was op het tumult afgekomen en toen de agressieveling haar zag probeerde hij de woning binnen te komen. Dat lukte niet omdat de deur op tijd werd dichtgesmeten.

De verdachte maakte daarna veel stampei bij een café en toen een klant naar buiten kwam om te proberen de zaak te sussen, was hij het volgende slachtoffer. Hij werd aangevallen en daarbij riep de verdachte: "Allahu Akbar". De café-klant raakte door het gevecht licht gewond aan zijn handen.

Kort voordat de politie arriveerde zag de verdachte ook nog kans een bloempot van straat te pakken en tegen een auto aan te gooien. Deze auto stopte nog wel, maar toen de verdachte probeerde in te stappen reed de auto weg. De eigenaar van deze auto, vermoedelijk een dame, heeft zich nog niet gemeld.

Verhoor
Na de aanhouding werd de verdachte gefouilleerd en hij bleek niet gewapend te zijn. Tijdens het vervoer pleegde hij vernielingen door tegen van alles te trappen. Daarna is hij in een politiebureau ingesloten voor verhoor. Dat verhoor was direct na de aanhouding nog niet mogelijk, omdat hij alle medewerking weigerde.

Dit gedrag stond overigens haaks op het gedrag van de man maandagochtend, enkele uren voor het incident. Hij was toen namelijk al aangesproken door de wijkagent die de man niet kende vanuit zijn wijk. Op dat moment was de man nog rustig en er was een normaal gesprek met hem te voeren. De politie zal de man nader verhoren en hij zal ook beoordeeld worden door de crisisdienst.