Toptalent De Minaur komt net tekort voor US Open-stunt, Zverev sneuvelt weer

heywoodu

Tennisser Marin Cilic heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de US Open, waar hij in 2014 de titel pakte. De Kroatische nummer zeven van de wereld moest alles uit de kast trekken tegen de pas 19-jarige Australiër Alex de Minaur, 45e op de wereldranglijst.

De Minaur begon geweldig aan het duel en had twee sets lang de bovenhand, vaak met heerlijke slagen. Cilic kwam vervolgens eindelijk op gang en met een late break in de vierde set trok hij de stand gelijk. De Minaur plaatste al vroeg in de beslissende vijfde set een break, maar Cilic kwam er met een dubbele break overheen. Daarmee was het duel nog verre van gespeeld, want De Minaur wist van geen wijken.

De tiener kwam op 2-5, 0-40 te staan, maar serveerde drie matchpoints weg en werkte daarna ook nog eens twee matchpoints weg, waarna hij alsnog zijn game kon houden. Op zijn eigen service kreeg de Kroaat een zesde matchpoint, maar wederom kon hij het niet afmaken. Op 6-5 en de service voor De Minaur lukte het Cilic dan eindelijk: matchpoint acht was eindelijk raak en Cilic won na ruim vier uur met 4-6, 3-6, 6-3, 6-4, 7-5.

Cilic speelt in de achtste finales tegen David Goffin. De Belgische nummer tien van de plaatsingslijst had het een stuk minder ingewikkeld met de Duitser Jan-Lennard Struff: 6-4, 6-1, 7-6 (4). Novak Djokovic kende ondertussen ook weinig problemen met de Fransman Richard Gasquet, die door de Serviër met 6-2, 6-3, 6-3 af werd geserveerd.

Voor Alexander Zverev is weer een Grand Slam voortijdig geëindigd. De Duitser is de nummer vier van de wereld, maar kwam op de Grand Slams nog altijd niet verder dan één kwartfinale, dit jaar op Roland Garros. Dit keer was zijn 34-jarige landgenoot Philipp Kohlschreiber te sterk: de veteraan mepte de nog altijd maar 21-jarige Zverev met 6-7 (1), 6-4, 6-1, 6-3 naar huis.

Kohlschreiber speelt bij de laatste zestien tegen de Japanner Kei Nishikori (21), die de Argentijn Diego Schwartzman (13) in vier sets uit het toernooi wist te spelen: 6-4, 6-4, 7-5, 6-1.