Coleman haalt verschroeiend uit op 100 meter en volgt Bolt en Gatlin op

heywoodu

Sprinter Christian Coleman heeft tijdens de Diamond League-finale in Brussel verschroeiend hard uitgehaald op de 100 meter. De pas 22-jarige Amerikaan, een startkanon van jewelste, vloog weer eens uit de startblokken en snelde - zelfs met lichte tegenwind - naar 9,79 seconden.

Coleman is met zijn wereldtijd de eerste sinds Justin Gatlin (9,74) en Usain Bolt (9,79), beiden in 2015, die onder de 9,80 seconden duikt. Ook is hij pas de achtste atleet ooit die de barrière weet te breken, hij staat nu op gelijke hoogte met landgenoot Maurice Greene.

Achter Coleman ging de tweede plek naar landgenoot Ronnie Baker in 9,93, vlak voor de Jamaicaan Yohan Blake (9,94). De Brit Reece Prescod kende weer eens een - relatief - ontzettend trage start, maar met zijn geweldige slotstuk sprintte hij toch naar 9,99 en plek vier.

Op de 800 meter bij de mannen was de winst voor Emmanuel Korir. De Keniaan opende in de slotfase de aanval en snelde naar 1:44,72 minuten, waarmee hij zijn oersterke seizoen op passende wijze bekroonde. De Pool Marcin Lewandowski eindigde op een halve seconde als tweede door de Keniaan Ferguson Rotich te kloppen.

Brianna McNeal won een fraaie race op de 100 meter horden. Met 12,61 was de Amerikaanse net te snel voor haar landgenote Kendra Harrison (12,63), de Jamaicaanse Danielle Williams (12,64) en de Nigeriaanse Tobi Amusan (12,69). Nadine Visser liep met 12,81 een keurige tijd en werd zesde.

Caterine Ibarguen, olympisch kampioene in het hinkstapspringen, waarop ze donderdag in Zürich al de eindzege pakte, won dit keer het verspringen. De Colombiaanse vloog naar 6,80 meter, tien centimeter verder dan de Britse Shara Proctor. 

Discuswerper Fedrick Dacres pakte met een stevige uithaal van 68,67 meter de eindwinst in de Diamond League, een dikke meter voor wereld- en Europees kampioen Andrius Gudzius uit Litouwen.