Geldboete voor bedreigen Sinterklaas

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een werkstraf van 120 uur geëist tegen een 37-jarige man uit Utrecht die eind vorig jaar via Facebook opriep tot gewelddadigheden tegen Sinterklaas. Daarbij werd de nationale intocht als mogelijk moment genoemd om Sinterklaas te doden. De Utrechter heeft niet aangegeven zelf geweld te willen gebruiken, maar moedigde anderen daar met zijn berichten wel toe aan. Hem is dan ook opruiing verweten.

De politierechter heeft direct uitspraak gedaan en veroordeelde de Utrechter tot een geldboete van 300 euro. Volgens de politierechter lag het voor de hand dat de tekst die de verdachte in een Facebookgroep heeft gepubliceerd verder verspreid zou worden. De tekst is opruiend en verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit.

De advocaat van de verdachte had gevraagd om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren vanwege meerdere vormfouten. De politierechter is van mening dat er vormfouten zijn gemaakt. Dit leidt niet tot niet-ontvankelijkheid, maar tot strafvermindering.

De online berichten die de man plaatste, zorgden voor veel onrust en verontwaardiging. Het Openbaar Ministerie neemt het de veroordeelde man zeer kwalijk dat hij heeft opgeroepen tot geweld en vindt dat hij daarmee een grens heeft overschreden. Ongenoegen over het Sinterklaasfeest kan en mag op verschillende manieren geuit worden, maar het oproepen tot geweld valt absoluut buiten de vrijheid van meningsuiting.