Verdachten mislukte liquidatie blijven vastzitten

Monique Verlind (DJMO)

Drie verdachten die op woensdag 29 augustus zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging liquidatie op de Moezelhavenweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam de dag ervoor, blijven langer vast zitten. Ze zijn vanmiddag door de rechter-commissaris voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld.

De verdachten zijn een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 18-jarige vrouw uit Amsterdam en een 17-jarige man uit Amsterdam. Aanvankelijk had de politie – zoals woensdag gemeld – drie mannen aangehouden. Een van hen is woensdagavond heengezonden en diezelfde avond is de 18-jarige vrouw aangehouden. De drie verdachten zitten in volledige beperkingen wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Na een Burgernetmelding werd de gebruikte vluchtauto aangetroffen. Nader onderzoek bracht het rechercheteam bij een woning in Amsterdam Slotermeer. Een arrestatieteam kon vervolgens in de directe omgeving en in de tuin van de woning drie verdachten aanhouden.

Bij de doorzoeking van de woning werd onder meer een geweer met bloedsporen aangetroffen. Of dit wapen daadwerkelijk is gebruikt bij de poging liquidatie wordt nog onderzocht.

Het onderzoeksteam gaat er vanuit dat het de bedoeling was om het slachtoffer neer te schieten. Kennelijk weigerde het geweer, waarna het slachtoffer werd geslagen en meerdere keren werd bewerkt - voornamelijk op het hoofd - met de loop van een geweer. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis maar verkeert buiten levensgevaar.