Mollema tweede in vijfde rit Vuelta achter Clarke, Molard nieuwe leider

H.Vviv

Simon Clarke heeft de vijfde rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australiër van Education First was na een heuvelachtige etappe Bauke Mollema en Alessandro De Marchi te snel af in de sprint van een kopgroep van drie. De Fransman Rudy Molard kwam als zesde over de streep en neemt de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski.

Het was lang wachten voordat de juiste kopgroep de ruimte kreeg van het ruimte. Pas na zeventig kilometer reed er een kopgroep van 25 renners weg uit het peloton met daarbij de Nederlander Mollema. Molard was de best geklasseerde op 3.46 van de leider Kwiatkowski.

De voorsprong van de grote kopgroep liep binnen de tien kilometer op naar de drie minuten. Uiteindelijk liep de voorsprong zelfs op naar de zes minuten. Alleen team Sky en Quick-Step Floors waren vooraan niet vertegenwoordigd, waardoor de kopgroep de zege kreeg van het peloton. De samenwerking was door de grote van de kopgroep was niet ideaal, waardoor er veel werd aangevallen.

Alessandro De Marchi reed samen met Stephane Rossetto weg uit de kopgroep en hadden een mooi gat te pakken. Rossetto moest afhaken bij De Marchi, waardoor de Italiaan van BMC er alleen voorstond. De Marchi had ondertussen wel al een minuut te pakken op de achtervolgers. Mollema en Clarke waren ondertussen in de tegenaanval gegaan en kwamen vrij snel aansluiten bij de koploper.

Vanuit de achtergrond probeerde verschillende renners de sprong naar voren te maken, maar slaagde nooit in hun opzet, al kwam Floris de Tier, Davide Villella en Molard in de slotkilometer nog dicht bij het koptrio. In de sprint voor de dagzege was Clarke duidelijk te sterk voor Mollema en De Marchi en boekte zo zijn eerste zege van het jaar. Molard die op acht seconden binnen kwam van de winnaar had wel voldoende voorsprong om de leiding in het algemeen klassement over te nemen van Kwiatkowski.