Schnyder verliest van Sharapova bij rentree na acht jaar

heywoodu

Tennisster Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De Russin, toernooiwinnares in 2006 en als 22e geplaatst, rekende af met de Zwitserse veterane Patty Schnyder, voor wie het al even geleden was dat ze een Grand Slam speelde.

Schnyder debuteerde op Roland Garros 1996 en speelde vervolgens zo'n vijftien jaar vrijwel alle Grand Slams. In 2011 stopte ze ermee, maar nadat ze drie jaar later moeder werd wilde de Zwitserse toch weer eens kijken waar ze wat fitheid betreft stond. 

Een comeback volgde, vooral op de wat lagere niveau's, en ze vocht zich terug op de ranglijst. Zo mocht ze weer meedoen aan kwalificaties voor de Grand Slams en in New York slaagde de inmiddels 39-jarige Schnyder er dan in om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen, acht jaar na haar laatste optreden in The Big Apple.

Tegen Sharapova was het sprookje dan wel voorbij. De Russin leek het in set twee zo nu en dan nog even spannend te maken met wat forse fouten, maar Schnyder kwam er totaal niet aan te pas en sloeg pas diep in de tweede set een eerste winner. Het werd nog een tiebreak, maar ook die ging naar Sharapova: 6-2, 7-6 (6).

De verliezend finaliste van vorig jaar, Madison Keys, begon prima aan haar thuis-Grand Slam. De nummer veertien van de plaatsingslijst klopte de Française Pauline Parmentier met 6-4, 6-4. Daria Kasatkina (11) had het wat lastig met Timea Babos, maar de 21-jarige Russische won wel: 6-4, 5-7, 6-4.

Voor Anett Kontaveit (28) viel het doek al in de eerste ronde: Katerina Siniakova uit Tsjechië was met 6-7 (3), 6-3, 7-5 te sterk voor de Estse. Carla Suarez Navarro (30) begon stroef tegen Nicole Gibbs, maar vocht zich na twee uur naar een 5-7, 6-3, 6-4 overwinning.

De tot ruim buiten de top-100 weggezakte Canadese Eugenie Bouchard, die zich tegenwoordig voor Grand Slams moet zien te kwalificeren, begon met een 6-3, 6-1 zege op de jonge Française Harmony Tan. Vera Zvonareva, verliezend finaliste in 2010, was met 6-2, 6-7 (6), 7-5 te sterk voor haar 19-jarige landgenote Anna Blinkova.