Eerste Estse 1-2 ooit in EK Formule 3, ook Schumacher wint

heywoodu

Voor het eerst in de geschiedenis van het Europees Formule 3-kampioenschap heeft Estland een 1-2'tje gepakt. Op het echt gruwelijk natte circuit van Misano pakte Ralf Aron zondagavond de winst in de derde en laatste race van het weekeinde, voor landgenoot Jüri Vips.

De slotrace van het weekeinde zorgde voor flink wat chaos. De halve oceaan stortte neer op Misano en dat de heren coureurs op weg gestuurd werden leek dan ook weinig kansrijk te zijn. Dat bleek: na een paar minuten achter de safety car werd de rode vlag gezwaaid.

Na een onderbreking regende het in elk geval iets minder hard en dit keer was dat voldoende om op gang gevlagd te worden, met Marcus Armstrong op kop, voor de Esten Aron en Vips en de Chinees Zhou Guanyu, die al snel ingehaald werd door de Oostenrijker Ferdinand Habsburg.

Met een kwartiertje te gaan opende Aron de aanval op teamgenoot Armstrong, waarbij hij de Italiaanse leider verschalkte. Na een korte safety car-periode - twee auto's eindigden in het grind - verloor Armstrong nog eens twee plekken bij de herstart, want Vips en Habsburg kwamen langszij.

Al na twee bochten werd Armstrong ook nog eens rondgetikt door teamgenoot Zhou. Vips en Habsburg vochten vervolgens een schitterend duel uit om de tweede plek, waarbij ze bocht na bocht naast elkaar reden....met Vips als winnaar, inclusief een actie buitenom in de zeikende regen.

Aron werd niet meer bedreigd, Vips kon Habsburg van zich afschudden en dus werd het een 1-2'tje voor de mannen uit Estland, terwijl Habsburg kampioenschapsleider Daniel Ticktum van zich af hield en plek drie pakte.

Race drie op Misano (Bron: YouTube)

De eerste race werd zaterdag gewonnen door Mick Schumacher. De Duitser vertrok voor de tweede keer van poleposition en hield Armstrong de hele race nipt achter zich. De Rus Robert Shvartzman eindigde als derde, kampioenschapsleider Daniel Ticktum kwam als zesde over de streep.

De tweede race werd gewonnen door Vips. De Est had de poleposition en leidde van start tot finish. Alex Palou zet hem vrijwel de hele race op de hielen, maar de Spanjaard kon in de listige en vochtige omstandigheden in Misano geen echte aanval plaatsen. Schumacher profiteerde van een fout van Jehun Daruvala en veroverde de derde plek.