Iran schrijft historie in 'worsteltikkertje', India in rouw gedompeld

heywoodu

Het is een buiten Azië vrij onbekende sport: kabaddi, vooral in India zeer groot. Tijdens de Asian Games staat het natuurlijk op het programma, zo ook deze maand in het Indonesische Jakarta en Palembang. Wie zin heeft in een korte uitleg van dit 'worsteltikkertje', lees ons bericht van vier jaar terug even na.

India domineert de sport eigenlijk altijd al en tot aan de Asian Games won het land alle vijftien grote toernooien die werden gehouden, van de Asian Games tot WK's. Op het WK van 2016 was Zuid-Korea in de groepsfase te sterk, de eerste Indiase nederlaag op een groot toernooi, hoewel de Indiërs de finale dan wel weer wonnen.

In Jakarta liet Zuid-Korea nog eens zien dat het de laatste jaren enorm gegroeid is: India werd wéér geklopt. Het land haalde uiteraard wel de halve finales, maar daarin wachtte het in topvorm verkerende Iran donderdag. India begon sterk, maar de Iraniërs vochten zich terug, kwamen langszij en domineerden het laatste deel van de wedstrijd. De Indiase coach was na afloop woest en duidelijk in waar de schuld gezocht moest worden: "Onze aanvoerder had veel te veel zelfvertrouwen."

India staat zo voor het eerst in de geschiedenis van de sport niet in de finale en moet genoegen nemen met brons. Daar wordt geen wedstrijd om gespeeld en dat is jammer: Zuid-Korea won de andere halve finale van India's aartsvijand Pakistan, maar aangezien de verliezende teams uit de halve finales automatisch brons krijgen, zullen we geen clash tussen India en Pakistan zien.

De finale tussen Iran en Zuid-Korea wordt om 12.00 uur Nederlandse tijd gespeeld en is - hopelijk - live te zien op een van de livestreams op het officiële YouTube-kanaal van de Asian Games.

Bij de vrouwen spelen Iran en India de finale tegen elkaar. India versloeg Taiwan dankzij onder meer onderstaande super raid - een aanval waarbij minstens drie tegenstanders geraakt worden - terwijl Iran van Thailand won.