Orkaan Lane brengt enorm veel regen op Hawaï

Monique Verlind (DJMO)

Morgen komt orkaan Lane aan ten zuiden van Hawaï. Extreme regenval, met als gevolg modderstromen, vormt de grootste bedreiging. Op het grootste eiland Hawaï valt op grote schaal 100-300 mm en op de flanken van vulkanen Mauna Loa en Mauna Kea kunnen de neerslagsommen oplopen naar 500-700 mm. De meeste neerslag daarvan valt in de komende 48 uur, maar daarna blijft het nog dagenlang plenzen. Ook op Maui kan honderden millimeters regen vallen.

Orkaan Lane ligt morgen met de kern ten zuiden van de eilandengroep van Hawaï en blijft daarna nog dagenlang in de omgeving liggen. Momenteel is het een orkaan van de vierde categorie. Bij de kern van het lagedrukgebied worden windsnelheden waargenomen van circa 210 km/uur en windstoten tot 300 km/uur. Lane verzwakt komende dagen en daarbij neemt hij af tot een orkaan van de eerste categorie. De orkaanwinden zullen de eilanden van Hawaï waarschijnlijk niet bereiken. Wel moet rekening gehouden worden met storm en zeer zware windstoten.

Grote hoeveelheden neerslag vormen het grootste gevaar voor de eilanden Hawaï en Maui. Aan de kust valt op veel plaatsen 100-300 mm regen doordat continu stevige onweersbuien overtrekken. Op de flanken van de vulkanen valt zelfs 500-700 mm. Dat is driekwart van wat normaal in Nederland in een heel jaar valt. Doordat het op de hellingen valt stroomt veel van dit hemelwater naar de kustplaatsen toe en kan grote wateroverlast ontstaan. De kust moet daarnaast rekening houden met golven die vier meter hoog kunnen worden.

Koers komende dagen onzeker
Het is nog niet duidelijk of de westelijker gelegen eilanden van Hawaï ook te maken krijgen met veel regen. Sommige weermodellen laten de storm noordwaarts trekken en daarbij snel verzwakken tot een normale depressie. Andere computerberekeningen laten het systeem een tropische storm blijven en daarbij valt ook op de westelijke eilanden veel regen en waait het hard.

Typhoon Cimaron trekt over Japan
Helemaal in het westen van de Grote Oceaan trekt momenteel typhoon Cimaroon over het zuiden van Japan. Een typhoon is precies hetzelfde als een orkaan; alleen de benaming is anders in Azië. Het gaat hier om een typhoon van de eerste categorie met gemiddelde windsnelheden van 140 km/uur en windstoten van 195 km/uur. De wind kan onder andere in steden als Osaka veel schade aanrichten. Ook valt er 100-200 mm regen.

Morgen zet de storm koers richting het noorden van Japan. Daarbij verzwakt het systeem tot een tropische storm. Zaterdag kan door zware windstoten schade optreden en is grote kans op wateroverlast door overvloedige regenval. Er kan 100-150 mm vallen.

Ten westen van typhoon Cimaron is de ex-orkaan Soulik actief. Het was de afgelopen dagen een orkaan van de derde categorie, maar is nu afgezwakt tot een tropische storm. In Noord- en Zuid-Korea valt daardoor op grote schaal 50-100 mm en plaatselijk nog wat meer. Zondag doen restanten van Soulik mogelijk ook nog het noorden van Japan aan.