Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar kwartfinales WK

heywoodu

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap in Hamburg. De vijfde en laatste groepswedstrijd, tegen Groot-Brittannië, werd woensdagavond winnend afgesloten: 66-41, onder meer dankzij maar liefst 31 punten van Mariska Beijer. 

Nederland was oppermachtig in de groepsfase. Spanje werd met 86-24 aan de kant geschoven, Australië moest er met 65-32 aan geloven. Ook Brazilië had met 73-27 weinig kans, maar de vierde wedstrijd was het meest indrukwekkend: regerend wereldkampioen Canada, winnaars van vijf van de laatste zes WK's, werd met 64-52 geklopt.

Ook voor Beijer loopt het allemaal behoorlijk op rolletjes, want ze scoorde achtereenvolgens 37, 28, 31, 36 en 31 punten. De Nederlandse sterspeelsters komt daarmee uit op gemiddeld 32,6 punten per wedstrijd, ruim elf punten meer dan de nummer twee op die ranglijst dit WK. In de kwartfinales speelt Nederland donderdag tegen Frankrijk.

De Nederlandse mannen wonnen twee van hun drie groepswedstrijden, maar in de achtste finales was Europees kampioen Turkije met 52-60 te sterk.