Van Bommel: "Al met al mogen we dit niet meer weggeven"

Redactie

Trainer Mark van Bommel heeft zijn eerste Europese wedstrijd als trainer achter de rug en stapte als winnaar van het veld. "Het was een achtbaanrit."

Tegen BATE Borisov had PSV het in het eerste half uur moeilijk en keek het al snel tegen een 1-0 achterstand aan. Dankzij een penaltymoment kwamen de Eindhovenaren in de wedstrijd en kreeg de ploeg snel kansen op meer. De tweede goal kwam na rust dankzij een heerlijk afstandsschot van Hirving Lozano. In een knotsgekke slotfase maakte Aleksander Hleb de gelijkmaker en een minuut later tekende Donyell Malen de 2-3 aan waardoor PSV een uiterst goede positie heeft om volgende week woensdag een startbewijs voor de groepsfase van de Champions League binnen te slepen.

Van Bommel verscheen kort na afloop voor de camera's van Veronica en hij is uiteraard tevreden met het eindresultaat, al plaatst hij ook de nodige kanttekeningen. “De eerste vijftien à twintig minuten waren de slechtste die ik tot nu toe heb gezien van ons. We waren totaal onder de indruk van de agressieve manier van voetballen van de tegenstander, daar konden we absoluut niet mee omgaan. We waren niet onszelf, dus het was wachten op die 1-0”, analyseert hij.

Dankzij een tactische omzetting en de benutte strafschop van Gaston Pereiro liep het opeens wel, zag ook Van Bommel. "Alsof er ineens met een toverstafje werd gezwaaid, hadden we dat gevoel weer. Dat is moeilijk te omschrijven. Dat grijpt je ineens, en dan heb je de overhand”, aldus de PSV-trainer. In de tweede helft waren de Eindhovenaren de bovenliggende ploeg en lieten de bezoekers kansen op de 1-3 liggen. Dat ziet de trainer als een groot verbeterpunt.

Wel is hij te spreken over de manier waarop zijn ploeg reageerde op de late gelijkmaker van de geroutineerde Hleb. Dankzij de rake kopbal van Malen kan hij toch spreken van een geslaagde vuurdoop in Europa: “Dit leer je niet op de trainerscursus”, reageerde Van Bommel met een knipoog. “Je moet de juiste keuzes maken, spelers begeleiden, in de rust de juiste dingen zeggen om ze weer op het juiste spoor te zetten. Al met al mogen we dit niet meer weggeven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”