Zenit na knotsgekke verlenging door in Europa League

heywoodu

Zenit Sint-Petersburg staat in de laatste kwalificatieronde van de Europa League, maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In Wit-Rusland verloor de ploeg vorige week met 4-0 bij Dinamo Minsk, maar in Sint-Petersburg waren de rollen omgedraaid.

Leandro Paredes schoot Zenit op 1-0 na 22 minuten, maar de goede moed vervloog al snel. Pas na dik een uur volgde de 2-0 dankzij Christian Noboa, maar een paar minuten later volgde rood voor Paredes, die zijn tweede gele kaart in een paar minuten kreeg.

Toch was dat het moment waarop Artem Dzyuba opstond en de Russisch international zorgde voor de 3-0 én 4-0 in een tijdsbestek van drie minuten. Er was dus verlenging nodig, maar daarin leek het dan alsnog weer fout te gaan: Seidu Yahaya schoot Minsk op 4-1 en dus de virtuele voorsprong.

Toch werd het nog helemaal omgedraaid: Sebastian Driussi tekende voor de 5-1, Dzyuba completeerde zijn hattrick met de op dat moment verlossende 6-1 en de Slowaak Robert Mak, die in de verlenging in mocht vallen, tekende in de 122e en 123e minuut voor de 7-1 en zelfs 8-1.

Na FC Barcelona is Zenit pas de tweede club die in Europees verband een 4-0 nederlaag weg weet te poetsen in de return. Barcelona deed dat vorig jaar in de achtste finales van de Champions League, door na de 4-0 nederlaag tegen PSG in eigen huis met 6-1 te winnen.

Er kwamen natuurlijk ook weer de nodige Nederlanders in actie in Europa. We beginnen op Cyprus, met twee clubs: AEK Larnaca won met 5-0 van Sturm Graz, wat na de 0-2 uitzege uiteraard voldoende was. Hector Hevel speelde de hele wedstrijd bij de thuisploeg.

Boy Waterman verdedigde het doel weer bij APOEL Nicosia, maar na negentien minuten was het al wel raak voor Hapoel Be'er Sheva. APOEL kwam in het laatste half uur nog op dreef en won uiteindelijk met 3-1, terwijl het duel in Israël nog in 2-2 was geëindigd.

Vervolgens trekken we met gemengd succes naar Litouwen, te beginnen bij Suduva. Met Rigino Cicilia op de bank eindigde het thuisduel met het Letse Spartaks Jurmala in 0-0 en dat was voldoende na de 0-1 uitzege. Donoval Slijngard en Zalgiris Kaunas werden met 0-5 uitgeschakeld door Sevilla.

Ryan Babel en Jeremain Lens mogen zich met Besiktas opmaken voor de volgende ronde, maar veel scheelde het niet. In Oostenrijk stond LASK Linz lang met 2-0 voor, na de 1-0 in Istanbul voor hen dus goed genoeg. In de 90e minuut was daar echter Alvaro Negredo, die een kleine twintig minuten eerder in was gevallen.

De Spanjaard scoorde de 2-1 en schoot Besiktas zo naar de volgende ronde, maar toonde ook gelijk een bizar domme kant: hij trok zijn shirt uit, vijf minuten nadat hij al geel had gekregen, en dus mist Negredo de volgende wedstrijd.

Met Marten de Roon en Hans Hateboer die de bank netjes warm hielden won Atalanta thuis met 2-0 van Hapoel Haifa, ruim voldoende na de 1-4 uitwinst. Slovan Bratislava verloor met Mitch Apau in de basis met 4-0 van Rapid Wien en is na de 2-1 thuiswinst uitgeschakeld.

Virgil Vura Misidjan begon in de basis bij Ludogorets Razgrad, waar hij twintig minuten voor tijd vervangen werd door Jody Lukoki. De Bulgaren gaven in Bosnië in de 92e minuut nog de winst uit handen en speelden met 1-1 gelijk tegen Zrinjski Mostar, precies genoeg na de 1-0 thuiswinst.