Jakobsen sprint naar zege in openingsrit BinckBank Tour

H.Vviv

Fabio Jakobsen heeft de openingsrit in de BinckBank Tour gewonnen. De 21-jarige Nederlander van Quick-Step Floors was in Bolswaard na 177 kilometer de snelste in een massasprint, voor Marcel Kittel en Caleb Ewan. Jakobsen is ook de eerste leider in de BinckBank Tour.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van zes renners met daarbij Elmar Reinders en Julius van den Berg. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van de Belgen Dries De Bondt, Dimitri Peyskens, Thomas Sprengers en de Italiaan Manuele Boaro. De kopgroep had een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Het peloton had alles onder controle vooral dankzij het werk van Katusha - Alpecin in dienst voor hun sprinter Marcel Kittel. Met dertien kilometer voor de streep was de vroege vlucht dan ook over voor de zes renners.

Door de het slechte weer in Bolswaard waren er meerdere valpartijen. Op tien kilometer van de streep kwam de Deen Magnus Cort Nielsen samen met Rick Zabel ten val, maar beide konden hun weg weer vervolgen. Jan-Willem van Schip ging er in de laatste zeven kilometer er nog vandoor, maar de winnaar van de Slag om Norg van afgelopen zondag werd een paar kilometer weer ingerekend.

Het peloton maakte zich daarna klaar voor de massasprint. Vlak voordat de sprint los kwam was er nog een grote valpartij, maar de betere sprinters kon de valpartij ontwijken. Jakobsen begon de sprint op 200 meter en hield het vol, voor een sterk opkomende Kittel. Ewan moest genoegen nemen met een derde plaats. Dylan Groenewegen, de andere Nederlandse topsprinter, kwam niet verder dan een zesde plaats.