EK-goud voor BMX'ster Smulders, Harmsen 6e

heywoodu

Op het Europees kampioenschap BMX in Glasgow hebben bij de mannen vijf van de acht Nederlandse mannen zich geplaatst voor de kwartfinales. In de achtste finales ging het, net als in de kwart- en halve finales, om het bereiken van een plek in de top-4.

Mitchel Schotman pakte in de eerste achtste finale de vierde plek, precies voldoende, terwijl Kevin van de Groenendaal sneuvelde. Niek Kimmann, Joris Harmsen en Robin Dijk haalden het allemaal in de derde achtste finale, waarin Niels Bensink en Justin Kimmann uitgeschakeld werden. Dave van der Burg kwam in de vierde achtste finale in actie en werd daarin vrij simpel tweede.

De liefhebber kan het dagje BMX hier live volgen, met verder nog in de aanbieding de kwartfinales, halve finales en finale bij de mannen en de halve finales - met vijf Nederlandse dames - en de finale bij de vrouwen.

Update 12.10 uur
Drie van de vijf Nederlanders hebben zich geplaatst voor de halve finales. Dijk eindigde als vijfde en laatste in zijn kwartfinale, waar de top-4 nodig was. Harmsen pakte een vierde plek door de dus uitgeschakelde Schotman te verslaan. Niek Kimmann en Van der Burg hadden het simpel: de Noor Tore Navrestad ging hard onderuit, waardoor simpelweg finishen voldoende was.

Update 12.50 uur
Bij de vrouwen hebben vier van de vijf Nederlandse deelneemsters zich geplaatst voor de finale. Laura Smulders was weer oppermachtig in haar halve finale en won voor Judy Baauw, terwijl Manon Veenstra met plek vier ook de eindstrijd haalde. Merel Smulders eindigde in haar halve finale als vierde door de Française Camille Maire in de laatste meters nog te kloppen en dus staat ook zij in de finale. Ruby Huisman startte de halve finale niet.

Update 13.00 uur
Bij de mannen heeft alleen Harmsen zich geplaatst voor de finale, door een derde plek in zijn halve finale. Kimmann ging in zijn halve finale al vroeg in de fout en was kansloos, Van der Burg kwam er simpelweg niet aan te pas en werd zevende.

Update 13.35 uur
De vrouwenfinale heeft goud opgeleverd voor Laura Smulders. De regerend wereldkampioene nam al snel de leiding en stond die niet meer af, ook niet na een aanval van de Deense Simone Christensen. Yaroslava Bondarenko uit Rusland pakte brons door Merel Smulders van het lijf te houden. Veenstra werd zevende, Baauw ging nog voor de eerste bocht hard onderuit, maar kon wel weer op haar fiets stappen om zo alsnog te finishen.

Update 13.45 uur
Het goud bij de mannen is gewonnen door Kyle Evans, die een Brits 1-2'tje aanvoerde: zilver was er voor de pas 18-jarige Kye Whyte. Daar zat wel een goed stukje geluk bij, want de Zwitser David Graf, die aanvankelijk de sterkste leek, ging bijna onderuit en hield het halve veld op, waar vooral Whyte perfect van profiteerde. Wereldkampioen Sylvain André uit Frankrijk pakte brons, Harmsen eindigde als zesde.