Toussaint zwemt Nederlands record, geen medailles op slotdag EK

heywoodu

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Ranomi Kromowidjojo genoegen moeten nemen met de zesde plek. De vicewereldkampioene tikte aan na 25,88 seconden en dat was niet genoeg voor de medailles.

Het goud ging op overtuigende wijze naar de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström, die na 25,16 seconden als eerste aantikte. Met 25,72 pakte Emilie Beckmann uit Denemarken het zilver, 0,02 seconden voor de verrassend sterke Belgische Kimberly Buys. 

Update 17.55 uur
Op de 50 meter vrije slag bij de mannen heeft Jesse Puts met 22,08 seconden eveneens genoegen moeten nemen met de zesde plek. De regerend wereldkampioen kortebaan kwam daarmee vier tienden tekort voor het podium.

Het goud was voor de Brit Ben Proud, die aantikte na 21,34 seconden. Dat was beduidend langzamer dan zijn bloedsnelle 21,11 in de halve finales, de snelste tijd ooit in een 'normaal' pak, maar wel goed voor goud. Met 21,44 was er zilver voor de Griek Kristian Gkolomeev, voor de 21,68 van de Italiaan Andrea Vergani.

Update 18.02 uur
De Russische Yuliya Efimova heeft zoals verwacht het goud gepakt op de 50 meter schoolslag. De tweevoudig wereldkampioene was met 29,81 seconden een maat te groot voor de rest, aangevoerd door het zilver van de Imogen Clark in 30,34. Arianna Castiglioni uit Italië pakte met 30,41 seconden het brons, vlak voor de Litouwse Ruta Meilutyte.

Update 18.17 uur
De 100 meter vlinderslag bij de mannen heeft zeer verrassend goud opgeleverd voor Piero Codia. De 28-jarige Italiaan zwom met 50,64 seconden naar een wereldtijd en pakte goud voor de Fransman Mehdy Metella. Die pakte zilver met 51,24 seconden en dat was bijzonder: de twee zwommen in banen acht en één en waren als langzaamsten de finale in gekomen.

Met 51,42 seconden was er brons voor de Brit James Guy. De Rus Aleksandr Sadovnikov en de Hongaar Laszlo Cseh eindigden als zevende en achtste en ook dat was bijzonder: zij hadden de finale juist als snelsten gehaald, maar eindigden dus helemaal onderaan.

Update 19.35 uur
Op de 4x100 meter wisselslag heeft Nederland zowel bij de mannen als bij de vrouwen geen medaille kunnen pakken, hoewel een podium realistisch gezien ook niet echt in de lijn der verwachtingen lag. 

Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg eindigden als zevende, een kleine vijf seconden achter de winnaars uit Groot-Brittannië. Vooral schoolslagkampioen Adam Peaty maakte daar het verschil met de Russen, die zilver pakten, voor Duitsland.

Bij de vrouwen kwamen Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk er net niet aan te pas, maar Toussaint maakte wel indruk: de startzwemsters legde de 100 meter rugslag af in 59,81 seconden, een nieuw Nederlands record.

De andere drie dames zwommen keurig, maar dat was in dit veld niet voldoende. Goud was met overmacht voor Rusland, vooral doordat Yuliya Efimova op de schoolslag zeer hard uithaalde. De Russische ploeg won uiteindelijk met bijna 2,5 seconden voorsprong op Denemarken, die net voor de bronzen Britten en de met lege handen staande Italianen aantikten.

De 200 meter rugslag bij de vrouwen leverde verrassend goud op voor Margherita Panziera uit Italië, die met 2:06,18 minuten zelfs het uit 1991 stammende kampioenschapsrecord van Krisztina Egerszegi aanscherpte. Daria Ustinova pakte op bijna een seconde zilver, voor de Hongaarse Katalin Burian.

David Verraszto won de spannende finale op de 400 meter wisselslag bij de mannen. De Hongaar tikte aan na 4:10,65 en daarmee sloot hij de 400 meter lange strijd met de Brit Max Litchfield net in zijn voordeel af. Litchfield pakte op 0,35 seconden zilver, ruim voor de Spanjaard Joan Pons Ramon.

De 19-jarige Italiaanse Simona Quadarella maakte haar hattrick op de vrije slag compleet: na de 1500 en 800 won ze ook de 400 meter. Ze moest er flink voor vechten, want haar 4:03,35 was maar net goed genoeg om de 16-jarige Hongaarse Ajna Kesely met 0,22 tellen te kloppen. Brons was er voor de Britse Holly Hibbott.

Het EK langebaanzwemmen is daarmee voorbij. Nederland sluit het toernooi af met één keer brons en vier keer zilver.