Kwiatkowski wint in eigen land, Oomen zevende

H.Vviv

Michal Kwiatkowski heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Pool van team Sky was op de muur van Szczyrk de sterkste. Dylan Teeuns, die vorig won op deze aankomst, moest genoegen met een tweede plaats. George Bennett van LottoNL-Jumbo kwam als derde over de meet. Kwiatkowski is ook de nieuwe leider in de Poolse rittenkoers.

In de eerste drie ritten was het allemaal vlak, maar vanaf nu gaan de renners de Poolse heuvels in. Tijdens de vierde etappe naar Szczyrk moesten de renners vier beklimmingen van de eerste categorie over met als afsluiter de muur van Szczyrk.

Bert Van Lerberghe, Jan Tratnik en Marek Rutkiewicz kozen vroeg voor de aanval. Het drietal kreeg meer dan zes minuten van het peloton, waar team Sky het tempo bepaalde.

Voorin was Tratnik duidelijk de sterkste van het drietal en bleef als enige over. Met nog twintig kilometer te fietsen werd de kopgroep weer wat groter doordat George Preidler, Ivan Rovny, Jorge Arcas en Patrick Konrad de aansluiting maakte bij de Sloveen. Lang zou die kopgroep niet vooruit blijven, want met nog tien kilometer was alles weer bij elkaar door toedoen van team Sky.

Op de muur van Szczyrk, een klim van 1,1 kilometer met een gemiddelde van 11%, met uitschieters tot 17%. Richard Carapaz was de eerste die daar ten aanval trok. De renner van Movistar trok zijn aanval lang door, maar met tweehonderd meter te gaan was het over voor de Ecuadoriaan. Hij werd als eerste voorbij gereden door Teuns. De Belg kreeg Kwiatkowski mee in zijn wiel die vervolgens er makkelijk erover heen ging. Sam Oomen werd op gepaste afstand zevende.