Förster de beste op EK mountainbike, Van der Poel stapt af

H.Vviv

Lars Förster heeft in Glasgow het Europees kampioenschap mountainbike op zijn naam geschreven. De 25-jarige Zwitser reed in de slotronde weg bij Luca Braidot, die tweede werd. Mathieu van der Poel stapte al na twee rondes af nadat hij steeds verder terugzakte. Michiel van der Heijden was met een 25ste plaats de beste Nederlander.

Vanuit de start nam de Zwitserse ploeg het initiatief. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zes met daarbij vijf Zwitsers. Alleen de Tsjech Jaroslav Kulhavý kon de Zwitsers in de eerste ronde volgen. De rest keek al snel tegen een achterstand.

Mathieu van der Poel had na de eerste ronde al een achterstand van 24 seconden op de kopgroep van zes. Later maakte de Italianen Luca Braidot, Marco Fontana en de Fransman Stéphane Tempier nog de aansluiting in de kopgroep.

Van der Poel kwam niet vooraan in de koers en kwam bij het ingaan van de tweede ronde pas als 24ste door op één minuut van de twee koplopers. Na twee rondes was het dan ook genoeg voor de Nederlander en stapte hij af. Michiel van der Heijden was nog de enige Nederlander in de wedstrijd en hij reed lang rond de dertigste plaats om uiteindelijk als 25ste te eindigen om een kleine vier minuten van de winnaar.

In de derde ronde ontstond er een nieuwe kopgroep met de Zwitsers Nicola Rohrbach, Lars Förster en de Italiaan Braidot. Vooral Braidot maakte indruk. De 27-jarige Italiaan deed veel kopwerk en alleen Förster kon de Italiaanse mountainbiker volgen. Rohrbach zakte er volledig door en moest ook Tempier, Fontana en Reto Indergand laten gaan,die de eerste achtervolgers waren op het tweetal.

David Valero en Mathias Flückiger maakte de aansluiting bij de eerste achtervolgers. Dat was voor Valero nog niet goed genoeg en ging op zoek naar de koplopers ondanks een achterstand van veertig seconden bij het ingaan van de slotronde. De Spanjaard kwam snel tot twintig seconden, maar dichterbij kwam hij niet.

Förster bleek in het slot van de wedstrijd net iets sterker dan Braidot. De 25-jarige Zwitser reed op een steile beklimming weg bij de Italiaan en pakte zo zijn belangrijkste zege uit zijn carrière. Braidot werd op 23 seconde tweede, voor de Spanjaard Valero.

Van der Poel stapte na twee rondes af (Pro Shots / Action Images)
Van der Poel stapte na twee rondes af (Pro Shots / Action Images)