Nederland 'wint' medaillespiegel EK baanwielrennen

heywoodu

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow heeft Shanne Braspennincx zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op de keirin. In haar heat in de eerste ronde hoefde ze alleen de sterke Russin Anastasiia Voinova voor zich te dulden, waar een plek bij de top-2 werd gevraagd.

Ook Laurine van Riessen was zeer overtuigend. In haar heat nam de Nederlandse al vroeg de koppositie en die stond ze geen moment meer af, waardoor de Française Sandie Clair en de Russin Daria Shmeleva moesten knokken om de tweede plek, die uiteindelijk voor Clair was.

Update 12.46 uur
Bij de mannen staat Harrie Lavreysen ook in de halve finales. In een razendsnelle heat hoefde hij alleen de Rus Denis Dmitriev voor zich te dulden. Sam Ligtlee won zijn heat zeer overtuigend, maar de jury vond dat hij schuldig was aan een valpartij achter hem, waardoor de Nederlander terug werd gezet en de herkansingen in zal moeten.

Update 13.15 uur
In de herkansingen van de keirin is Ligtlee er niet in geslaagd de halve finales alsnog te bereiken. In de eerste heat opende hij vroeg de aanval, dit keer wachtte hij lang af en dat betaalde zich niet uit: de Nederlander kwam niet voorbij de concurrentie en finishte als vijfde en laatste.

Update 13.48 uur
Roy Eefting is op de afvalkoers niet in de buurt van de medailles gekomen. De Nederlander viel als tiende af en moest verder toezien hoe om de medailles gevochten werd. Het goud ging daarbij naar de Brit Matthew Walls, die in de finalesprint te sterk was voor de Portugees Rui Oliveira. Szymon Krawczyk uit Polen pakte het brons.

Update 14.00 uur
Op de keirin bij de vrouwen heeft Van Riessen zich overtuigend voor de finale geplaatst. In haar halve eindstrijd ging de Nederlandse vroeg aan, waarna ze de Russische en Franse aanvallen achter zich af kon slaan. Braspennincx kreeg het net niet voor elkaar om stand te houden in de benodigde top-3 van haar halve finale en moet genoegen nemen met de strijd om plek zeven.

Update 14.20 uur
Lavreysen heeft zich na een spannende halve finale geplaatst voor de strijd om het goud. De Fransman Sébastien Vigier was de beste, maar Lavreysen vocht een snoeihard duel uit met de Duitsers Stefan Bötticher en Joachim Eilers. Bötticher klopte hij niet, Eilers wel en dus mag de Nederlander naar de finale.

Update 15.00 uur
Kirsten Wild en Amy Pieters hebben brons gepakt op de koppelkoers. In het begin van de koers deden Pieters en vooral Wild uitstekend mee en was de strijd vooral met Katie Archibald en Laura Kenny uit Groot-Brittannië. Het Deense duo Amalie Dideriksen/Julie Leth pakte halverwege echter een ronde voorsprong en kreeg zo een pak extra punten. 

De Deense dames pakten daarmee de leiding en door in de sprints daarna genoeg punten te pakken was de titel voortijdig binnen. Gulnaz Badykova en Diana Klimova gingen in de slotsprint nog voorbij aan Nederland, waardoor er Russisch zilver en Nederlanders brons was.

Update 15.15 uur
Van Riessen is er in de keirinfinale niet in geslaagd een medaille te veroveren. De Nederlandse kwam er vanaf het eerste moment niet aan te pas. Mathilde Gros pakte op zeer overtuigende wijze het goud. De pas 18-jarige Française legde de hele groep haar wil op en ook wereldkampioene Nicky Degrendele kwam er niet langs. De Belgische moest genoegen nemen met zilver, brons was voor Shmeleva.

Braspennincx streed om de zevende plek, maar ze kwam er niet aan te pas en eindigde als vierde, wat haar dus de tiende plek in het keirintoernooi opleverde.

Update 15.40 uur
Lavreysen is er ook niet in geslaagd een keirinmedaille te veroveren. De Nederlander kwam er in het sprintgeweld simpelweg niet aan te pas en eindigde als vijfde. De Duitser Bötticher was in de laatste meters net te sterk voor Vigier, die voor de Brit Jack Carlin het zilver won. 

Het EK baanwielrennen zit er daarmee op en Nederland eindigt bovenaan de medaillespiegel: vijf keer goud en drie keer brons.