Topfavoriet 50km snelwandelen verslagen, tienkampfavoriet faalt

heywoodu

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn is Anna Sjoukje Runia in de series van de 400 meter horden uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlandse, die voor de universiteit van Miami al een druk collegeseizoen in de VS achter de rug heeft, kwam met 57,76 seconden enkele tienden tekort om als tijdsnelste naar de halve finales te mogen.

Tienkampers Pieter Braun en Eelco Sintnicolaas begonnen niet onaardig aan hun tweedaagse competitie. Braun liep op de 100 meter naar een tijd van 11,33 seconden, twee tienden boven zijn beste seizoensprestatie. Sintnicolaas finishte in 11,04 seconden, een halve seconde boven zijn persoonlijk record, maar wel dicht bij zijn beste seizoensprestatie.

Update 10.42 uur
Kogelstootster Melissa Boekelman is teleurstellend uitgeschakeld in de kwalificatie. De eis voor automatische kwalificatie lag op 17,20 meter en dat gooide de 29-jarige Nederlandse dit jaar al in twaalf van haar veertien wedstrijden - en vorig jaar in achttien van haar twintig wedstrijden, de andere twee eindigden met 17,19 meter.

In Berlijn kwam Boekelman plotseling echter niet verder dan 16,90 meter en dat bleek 28 centimeter te weinig om als twaalfde en laatste nog naar de finale te mogen.

Update 11.20 uur
Op de tienkamp is het klaar voor Kevin Mayer. De Franse wereldkampioen, absoluut topfavoriet voor goud, begon prima op de 100 meter, maar bij het verspringen ging het fout: hij sprong drie keer zeer ver, maar de drie sprongen waren stuk voor stuk ongeldig en dus scoorde hij nul punten.

Met 7,13 meter deed Sintnicolaas het niet geweldig, maar ook niet erg slecht. Braun deed het met 7,52 meter naar verhouding beduidend beter. Het was overigens een slagveld, want naast Mayer kwamen ook zijn twee landgenoten tot welgeteld nul geldige sprongen, net als de Duitse kanshebber Mathias Brugger.

Update 11.35 uur
Op de 800 meter is het klaar voor Sanne Wolters-Verstegen. In het slot van haar heat had ze het uitermate moeilijk, waardoor ze slechts als vijfde finishte. Als tijdsnelste had de Nederlandse nog naar de halve finales gekund, maar haar tijd was daar net niet snel genoeg voor. 

Update 11.50 uur
Ook Erik Cadée is er niet in geslaagd de finale te bereiken. De discuswerper, dit jaar goed voor ruim 63 meter, stelde zwaar teleur met een matige 57,97 meter in zijn eerste poging en twee - nog veel minder verre - foutpogingen er achteraan. Het discuswerpen kende wel meer verrassingen: regerend kampioen Piotr Malachowski uit Polen en olympisch kampioen Christoph Harting uit Duitsland lieten drie foutpogingen noteren.

Update 12.30 uur
De tienkampers hebben het derde onderdeel, het kogelstoten, achter de rug. Braun kwam niet verder dan 14,22 meter, een ruime meter minder dan zijn dit jaar gegooide persoonlijk record. Sintnicolaas deed het met 14,06 meter zoals zijn hele tienkamp gaat: niet dramatisch, maar wel minder dan wat hij kan.

Met 8:45,81 minuten kwam Noah Schutte er op de 3000 meter steeplechase niet aan te pas: hij had een seconde of tien sneller moeten lopen om kans te maken op een plek in de finale.

Update 12.55 uur
Het koningsnummer van de atletiek, de 50 kilometer snelwandelen, werd verrassend gewonnen door de Oekraïner Maryan Zakalnytskyy. De Slowaakse topfavoriet en olympisch kampioen Matej Toth had de touwtjes lange tijd in handen, maar in het alsmaar heter wordende Berlijn kreeg hij het steeds moeilijker.

De jonge Zakalnystkyy dichtte het gat naar Toth, passeerde hem en had aan het einde genoeg over om een sterke slotfase van de Slowaak te pareren. Zakalnytskyy won uiteindelijk in 3:46,32 uur, een kleine minuut voor Toth. Dzmitriy Dziuban uit Wit-Rusland pakte verrassend het brons.

Bij de vrouwen was er ook maar één topfavoriete en die maakte het wel volledig waar. De Portugese Ines Henriques, wereldkampioene en houdster van het wereldrecord, liet de teugels in de slotfase met een enorme voorsprong wat vieren en finishte na 4:09,21 uur. Alina Tsviliy uit Oekraïne pakte op ruim drie minuten het zilver, brons was na nog eens 2,5 minuut voor de Spaanse Julia Takacs.

Maryan Zakalnytskyy passeert als eerste de eindstreep (Pro Shots / Action Images)
Maryan Zakalnytskyy passeert als eerste de eindstreep (Pro Shots / Action Images)