Eindelijk weer MotoGP-pole Dovizioso, halfbroer Rossi klopt broer Marquez

heywoodu

Andrea Dovizioso heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP sinds de Grand Prix van Maleisië in 2016 te pakken. Op het Autodromo Brno in Tsjechië was de Italiaan op zijn Ducati de beste in een mooie kwalificatie.

Marc Marquez had aanvankelijk de snelste tijd staan en de wereldkampioen hield het voor gezien. Dovizioso, Valentino Rossi, Danilo Petrucci en Johann Zarco zetten vervolgens echter nog razendsnelle tussentijden neer en het waren Dovi en Rossi die de tijd van Marquez verbeterden.

De Spaanse wereldkampioen mag zondag met zijn Honda wel vanaf de eerste rij vertrekken. Jorge Lorenzo, Cal Crutchlow en Petrucci vormen de tweede startij, terwijl rij drie in beslag wordt genomen door Zarco en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins.

In de Moto2 was de poleposition een prooi voor Luca Marini. De halfbroer van Rossi kwam in de vorige twee races al tot een derde en tweede startplek en zette de opwaartse trend voort. Hij was net iets sneller dan Alex Marquez - het jongere broertje van Marc - en Mattia Pasini. Bo Bendsneyder noteerde de achttiende tijd.

Jakub Kornfeil was in de Moto3 oppermachtig. Voor eigen publiek was de Tsjech dik vier tienden sneller dan de rest, waardoor hij na tien jaar éindelijk zijn eerste pole in de GP's pakte. John McPhee en Marcos Ramirez completeren de eerste startrij.

Zondag gaat de Moto3 zoals gewoonlijk om 11.00 uur van start, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.