Prima begin Nederlandse boten op EK roeien, Holland Acht maakt indruk

heywoodu

Op het Europees kampioenschap roeien in Glasgow is Nederland donderdag prima begonnen. Op vijftien onderdelen werden de voorrondes geroeid, met in totaal twaalf onderdelen waar een Nederlandse boot op te bewonderen viel. Zes daarvan plaatsten zich rechtstreeks voor de finale.

Elsbeth Beeres en Laila Youssifou plaatsten zich overtuigend voor de finale in de vrouwen twee-zonder met een tweede plek in de heat, achter Roemenië. De mannen vier-zonder domineerde de heat, hoewel Groot-Brittannië en Roemenië in de tweede heat wel sneller waren - met de kanttekening dat de Nederlanders in de slotfase de teugels flink konden laten vieren.

Nederland's succesvolste boot van de laatste jaren, de vrouwen dubbel-vier, moet de herkansing in. De regerend wereldkampioenen - met toptalent Karolien Florijn als vervangster van Inge Janssen ten opzichte van die kampioensboot - en winnaars van olympisch zilver in 2016 legden het af tegen Polen, maar zouden de finale via de herkansingen doorgaans zonder problemen moeten halen.

De mannen dubbel-vier deed het ook uitstekend: men legde de Britse ploeg er overtuigend op en plaatste zich met de snelste tijd voor de finale. Roos de Jong en Lisa Scheenaard waren in hun heat in de vrouwen dubbel-twee een klasse apart, hoewel Litouwen in de tweede heat nog wel een tikkeltje sneller was.

In de mannen dubbel-twee eindigden Amos Keijser en Nicolas van Sprang vrij eenzaam op plek drie, voldoende voor een plek in de halve finales. In de lichte dubbel-twee bij de vrouwen was olympisch kampioene Ilse Paulis - wegens het stoppen van Maaike Head nu samen met de jonge topskiffeuse Marieke Keijser - de sterkste in de heat, waardoor ook dat duo in de finale staat.

De Holland Acht bij de mannen liet een sterk staaltje roeien zien door de Britse ploeg overtuigend te kloppen, waardoor Nederland in de finale staat. Duitsland en Roemenië waren in de andere heat wel sneller.

Vincent Klaassens en Sander de Graaf begonnen in de mannen twee-zonder prima, maar vielen in de slotfase terug naar plek drie en moesten de herkansingen in. Daarin plaatsten ze zich alsnog voor de halve finales. De vrouwen vier-zonder finishten als vierde in de heat en moeten de herkansingen in. Skiffeur Harold Langen eindigde ruimschoots als laatste en moet de herkansingen in, net als Amber Kraak in de lichte skiff bij de vrouwen.