Dubbelslag voor Lotto Soudal in Wallonie: ritwinst Debusschere en eindzege Wellens

H.Vviv

Debusschere heeft de slotrit in de Tour de Wallonie gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in de vijfde rit van Huy naar Waremme over 187,5 kilometer de snelste in de massasprint, voor Álvaro José Hodeg en Ryan Gibbons. De eindwinst in de Waalse rittenkoers ging naar Tim Wellens. De Belg pakte onderweg drie bonificatieseconden en dat was net voldoende voor de eindwinst.

Tim Wellens verloor dinsdag zijn leiderstrui aan Quinten Hermans, maar de Belg van Lotto Soudal liet het er niet bij zitten. Vroeg in de etappe sprong de renner van Lotto Soudal mee in een vroege kopgroep en bij een bonificatiesprint wist hij drie seconden te pakken, waardoor hij weer virtueel leider was.

Later zou er een grote kopgroep wegrijden van vijftien renners, met daarbij de Nederlanders Nick van der Lijke, Jeroen Meijers en Huub Duijn. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Met nog zestig kilometer te fietsen tot de finish wat het Lotto Soudal dat zich op kop van het peloton had gezet. De Belgische ploeg had alles onder controle en bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer werden ze ingerekend.

In de finale waren er nog meerdere aanvallen, maar niemand raakte echt weg uit het peloton. In de massasprint die volgde was Debusschere de snelste voor Hodeg. Zijn eerste overwinning van het seizoen voor de Belg. Hermans moest bij de eerste drie eindigen om het eindklassement alsnog te winnen, maar de veldrijder werd in de laatste meters nog voorbij gereden door Gibbons, waardoor Hermans op de vierde plaatst eindigde en daardoor net buiten de bonificatieseconden viel. Daardoor ging de zege naar Wellens en was het dubbel feest voor Lotto Soudal.