Italiaans hockeysprookje voorbij, Engeland en India naar kwartfinales

Redactie

Tien speelsters met een Argentijnse achtergrond stonden aan de basis van het hockeysprookje van Italië, dat voor het eerst in 42 jaar aan een WK deelnam en dankzij twee overwinningen meteen de volgende ronde haalde. Maar een nederlaag tegen het India van Sjoerd Marijne (0-3) in de cross-overs betekende een uitschakeling voor de nummer zeventien van de wereld, het laagst geklasseerde land van dit WK.

Veertig jaar is verdediger Agata Wybieralska, de oudste speelster van dit toernooi. Vijfendertig jaar is Maryna Vynohradova, maar de ervaren speelsters hadden er geen antwoord op toen de bal in het eerste kwart voor de stick van de Indische speelster Lalremsiami belandde en ze "m met haar backhand in het doel tipte: 1-0.

Het was natuurlijk al prachtig voor de Italianen dat ze deze wedstrijd überhaupt mochten spelen. Nooit wilde het lukken met het Italiaanse vrouwenteam, tot een centraal programma werd gestart en Italië zich met behulp van meerdere speelsters met een Argentijnse achtergrond plaatste voor de halve finales van de Hockey World League in Brussel. Daar werd een zesde plaats veroverd, genoeg voor kwalificatie voor het WK in Londen.

Enigszins geholpen door het tegenvallende Zuid-Korea en China - die landen hebben de pijlen vooral op de Aziatische Spelen later dit jaar gericht - begonnen de Italianen hun eerste WK in 42 jaar met twee overwinningen op rij. Resultaten die ze na het laatste fluitsignaal vol passie vierden alsof ze wereldkampioen waren geworden, een prachtig gezicht. Ook in de laatste poulewedstrijd tegen Nederland begonnen de Italianen niet eens zo slecht, maar uiteindelijk liepen ze heel naïef in het mes en verloren ze met de grootste nederlaag ooit op een WK (12-1).

Op een gegeven moment leken ze zich bij een groot verlies te hebben neergelegd, terwijl Nederland - simpelweg te goed voor hen - doordenderde. Het wakkerde de discussie over het WK met zestien landen opnieuw aan en het deed enigszins afbreuk aan het sprookje dat de speelsters zelf hadden geschreven.

Tegen India trof Italië na Zuid-Korea en China weer een ietwat gelijkwaardige tegenstander. Het was van tevoren niet eens uitgesloten dat Italië zich zou plaatsen voor de kwartfinales, maar India was hockeyend beter en ging in het derde kwart op zoek naar de 2-0.

In de 44ste minuut maakte India een doelpunt uit een strafcorner en was de wedstrijd gespeeld. Het sierde de Italianen dat ze in het laatste kwart met de borst vooruit bleven lopen, zoals ze ook tegen Nederland begonnen. Maar toen vijf minuten voor tijd India uit een strafcorner ook de 3-0 maakte, was uitschakeling voor Italië een feit.

Engeland - Zuid-Korea 2-0
Gastland Engeland is erin geslaagd om van Zuid-Korea te winnen (2-0) in de cross-overs, en staat daardoor donderdag in de kwartfinale tegen Nederland. De Engelsen domineerden de wedstrijd, maar gingen - net als in de poulefase - niet effectief om met hun kansen. "Dat afronden is een kwestie van de puntjes op de i", stelt Engelse aanvoerder Alex Danson. "We zijn klaar voor Nederland. I believe in that game."

De 1-0 van Sophie Bray in het eerste kwart bleef tergend lang op het scorebord. Engeland creëerde een hoop kansen, maar verzilverde die niet. Daardoor kon Zuid-Korea nog bijna verrassen. In de laatste drie minuten moest Maddie Hinch twee keer haar ploeg op de been houden. In de laatste minuut bevrijdde Lily Owsley haar ploeg, door de 2-0 binnen te flatsen.

"We hebben ons aan ons plan gehouden", stelt Danson. "Daar ben ik blij mee." Dat er weinig gescoord werd, noemt ze een kwestie van de laatste dingen. "We komen er wel." Danson was in de wedstrijd tegen Zuid-Korea bijzonder belangrijk, en stak met kop en schouders boven haar ploeg uit. Samen met keepster Maddie Hinch, die in de hectische slotminuten haar waarde bewees.

Danson heeft de Nederlandse uitslagen in de poulefase ook gezien, maar is niet bang. "We spelen altijd hele goede wedstrijden tegen Nederland. Het zijn vaak close games." Hoe ze precies tegen Nederland gaan spelen, dat weet de aanvoerder nog niet. "Maar we gaan in ieder geval aanvallend hockey laten zien."

Oranje heeft op het afgelopen EK al revanche genomen op Engeland, maar toch: de olympische finale en het EK in Londen daarvoor staan ook nog in het geheugen gegrift. Net als bij de Engelsen. "Het is al even geleden, maar natuurlijk hebben we daar toen zelfvertrouwen uit gekregen. Nederland is te verslaan, daar geloof ik in."