Anderson pakt in thriller eerste World Matchplay-titel

Boris (borisz)

Gary Anderson heeft voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay gewonnen. In een krankzinnige finale won hij na verlenging met 21-19 van Mensur Suljovic. De Oostenrijker kwam nog wel 7-9 voor, maar verzuimde om verder uit te lopen. Het levert The Flying Scotsman 115.000 pond op. Suljovic moet het doen met 55.000 pond. 

Het niveau was in de finale direct hoog, waarbij Anderson als eerste een break plaatste. Hij gooide in de vijfde leg twee 180’ers en een 76-finish. Na de onderbreking was de Schot na vijf beurten niet uit en zo kon Suljovic weer het initiatief terugpakken. Het werd 5-5 en Suljovic leek door te drukken. Hey werd 7-7 en toen pakte Suljovic weer de voorsprong met een 118-finish (7-8). 

Suljovic plaatse de break (7-9) en kreeg kans verder om verder uit te lopen. Vier pijlen vlogen niet in de dubbel, waarna Anderson terug komen komen en uit kon lopen naar 11-9. De Oostenrijker kwam na de onderbreking terug met een elfdarter, waarna het woord weer was aan Anderson. Hij kwam op 14-11 en 17-14. De bibber kwam toch wat in de arm van Anderson, die niet in vijf beurten uit was. Het verschil werd verkleind tot twee legs en Anderson gooide vervolgens scores van 95 en 44. Zo was het 17-16 en moest Anderson het in zijn eigen leg afmaken. De Schot begon goed, om scorend weg te zakken. The Gentle knalde door en met een bulls-eye 121-finish was het gelijk.

Voor het eerst sinds 1999 was een verlening nodig om de finale van de World Matchplay te beslissen. Suljovic kwam weer voor, maar hij kwam opeens niet verder dan twee scores van 60 en tops bracht Anderson 18-18 op het bord. Anderson gooide weer goed.  Een score van 60 van Suljovic werd gecounterd met een 180’er van de Schot. Na negen pijlen stond hij op 46 en dubbel achttien bracht hem de break. Suljovic stond na negen pijlen echter op 46 en Anderson had 121 nodig. Die leek hij uit te gooien, maar bizar genoeg viel de pijl uit bulls-eye. Anderson was ziedend en leek gooide de pijlen ziedend hard de triple twintig in. Toch kreeg Suljovic twee pijlen voor zijn eigen leg. Hij miste en een nieuwe break was een feit: 20-19. Anderson liep weg en maakte het alsnog af via dubbel tien.

Het is de eerste keer dat Anderson de World Matchplay op zijn naam schrijft. De Schot, die in de halve finale te sterk was voor Jeffrey de Zwaan, is de opvolger van de na vorig jaar gestopte legende Phil Taylor. Taylor won het prestigieuze toernooi liefst zestien keer. In 2015 en 2016 was de eindzege voor Michael van Gerwen, maar de nummer één van de wereld verloor in de huidige editie al in de eerste ronde van landgenoot De Zwaan.

De Zwaan was de enige Nederlander die bij de 25e editie van het toernooi voorbij de tweede ronde wist te komen. Jermaine Wattimena en Jelle Klaasen werden net als Van Gerwen direct uitgeschakeld, terwijl Raymond van Barneveld een ronde later sneuvelde.