Tweede ritzege Alaphilippe in Tour

Olga Kroeders

De zestiende etappe in de Tour de France, van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon, is gewonnen door Julian Alaphilippe. De Franse drager van de bergtrui kwam solo over de meet en pakte zijn tweede ritzege deze Tour. Mollema werd vierde, Gesink zesde.

Vanaf de start was het onrustig in het peloton. Men begon compleet aan de Côte de Fanjeaux van de 4de categorie. Barguil kwam daar als eerste boven. De koers werd toen even geneutraliseerd vanwege protesterende boeren, en na een kwartier kon de etappe weer worden hervat.

In het peloton probeerden verschillende renners weg te rijden, maar meer dan 20 tellen kregen ze niet. Er ontstond een kopgroep van acht man: Barguil, Impey, Bernard, Alaphilippe, Mühlberger, Valgren, Politt en Molard, die met een kleine voorsprong begon aan de Côte de Pamiers (4de categorie). Het peloton sloeg in grote brokken uiteen op de klim en er ontstond een nieuwe grote kopgroep, maar in de afdaling was alles weer samen.

Na alle schermutselingen ontstond er grote kopgroep van 44 man met Gesink, Slagter, Mollema, Minnaard en De Kort die wel de zegen kreeg. Aan de voet van de Portet-d'Aspet was de voorsprong van de kopgroep opgelopen tot zo'n negen minuten. Gilbert was een paar kilometer voor de klim weggereden uit de kopgroep en pakte een minuutje. Hij kwam met die voorsprong ook als eerste boven.

In de afdaling ging Gilbert over een muurtje het ravijn in. Hij klom zelf weer uit het peloton en stapte zelfs weer op de fiets en werd later weer door het peloton bijgehaald. Vooraan demarreerde Gesink en Caruso aan de voet van de Col de Menté (1ste cat. 6,9 km à 8,1%). Het verschil met de achtervolgers was echter klein. En net onder de top kregen Gesink en Caruso gezelschap van Mühlberger, Alaphilippe, Pozzovivo, Latour en Mollema. In de afdaling sloten een aantal renners van achter aan, waardoor de kopgroep 17 man bevatte.

Met een voorsprong van ruim tien minuten op het peloton begon de kopgroep aan de slotklim, Col de Portillon van de eerste categorie. Valgren demarreerde en kreeg Molard mee. Gesink ging de twee echter voorbij en Pozzovivo sloot bij de Nederlander aan. De kopgroep daarachter viel uit elkaar. Mollema probeerde ook de oversteek te maken en sloot bij de twee aan. Ook Yates, Alaphilippe, Izagirre en Soler sloten zich aan.

Yates reed vervolgens vooraan weg. Een sterke Gesink probeerde de Brit terug te halen, maar Yates liep langzaam uit. Een kilometer onder de top sprong Alaphilippe weg bij de groep Gesink/Mollema. Yates kwam als eerste boven, 17 seconden voor Alaphilippe. Yates ging in de afdaling, net als Gilbert eerder, onderuit maar kon wel weer op de fiets stappen. Alaphilippe ging hierdoor Yates voorbij.  Yates sloot zich aan bij een groepje met Mollema achter de Fransman. Maar ze slaagden er niet meer in om Alaphilippe weer bij te halen.