Van Leeuwen: "Hier zitten mensen aan de leiding zonder kennis van de voetbalwereld"

Redactie

Een week geleden kreeg FC Twente geld om te investeren in de spelersgroep, maar de club verwelkomde tot dusver nog geen enkele speler.

"Ik ben net zo ongeduldig als de supporters", vertelt technisch directeur Ted van Leeuwen in gesprek met TC Tubantia. "Maar je moet geen spelers gaan halen, omdat er nu eenmaal wordt verwacht dat je wat haalt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven en als je het verkeerd doet, heb je daar het hele seizoen last van en het jaar daarna ook nog. Dan maar langer wachten en hopen dat die spelers die je graag wilt voor Twente kiezen."

Van Leeuwen neemt geen blad voor de mond. "Feit is dat het spelersbudget lager is dan mij werd voorgespiegeld toen ik hier naar toe werd gelokt. Feit is ook, dat er, ondanks alle problemen, al transfers voorbereid hadden kunnen worden in de periode dat ik hier nog niet was. Dat is niet gebeurd. Dat komt doordat hier mensen aan de leiding zitten zonder kennis van de voetbalwereld."

FC Twente zou met vierenhalf miljoen euro het hoogste spelersbudget in de Keuken Kampioen Competitie hebben, zoals directeur Erik Velderman verkondigde. Van Leeuwen is echter terughoudend. "Ik ga geen bedragen noemen, maar er is minder te besteden dan iedereen denkt. En een beperkende factor is, dat we slechts contracten voor twee seizoenen kunnen aanbieden. Want voor die periode zijn we gedekt dankzij de hulp van de investeerders."

"Dat is op zich heel mooi, maar wat mij irriteert, is dat er meer wordt gekeken naar wat het kost dan naar wat het oplevert. Ik wil niet alleen voor de korte termijn bezig zijn, maar ook waarde creëren voor FC Twente. Met AZ als voorbeeld. Dus talentvolle spelers halen en die voor minstens drie jaar laten tekenen om ze vervolgens voor veel geld te kunnen doorverkopen. Dat kan onder de huidige omstandigheden niet. Sommige jongens, die we graag zouden halen, haken ook om die reden af."

De technisch directeur is op zoek naar spelers 'die beter zijn dan die we nu hebben'. Hij stelt dat de meeste spelers nu op een hoger niveau spelen en nog willen wachten of er nog wat beters voorbij komt. "Dat snap ik wel, maar voor ons is dat lastig. Want tijd begint een factor te worden. Ik kan niet in de laatste week van de transferperiode nog acht nieuwe spelers halen, want ze moeten ook nog met elkaar kunnen oefenen. Dat maakt dat dit vak niet zo simpel is als het lijkt."