Dost blijft toch bij Sporting: "Ik ben nog niet klaar"

Redactie

Bas Dost heeft zich bedacht en blijft toch bij Sporting Lissabon. De door hooligans aangevallen spits heeft zelfs zijn contract met één jaar verlengd.

Twee maanden geleden liep hij een fikse hoofdwond op nadat zo'n vijftig 'fans' het trainingscomplex van de club bestormden en met riemen en dergelijke om zich heen begonnnen te slaan. Dost stond vooraan, kreeg klappen op zijn hoofd en liep naar eigen zeggen een posttraumatische stress-stoornis op. In een door lokale media gepubliceerde brief vroeg hij daarom om transfervrij bij de club te mogen vertrekken.

Inmiddels heeft hij zich klaarblijkelijk bedacht en zelfs zijn handtekening gezet over een nieuw contract, wat hem een jaar langer in Lissabon houdt. "Ik ben hier nog niet klaar. Ik wil nu alleen maar vooruit kijken", legt hij uit aan het Algemeen Dagblad. "Ik heb hier twee jaar geleden getekend en ben van deze club gaan houden. Het is een moeilijke tijd geweest, maar het gevoel dat ik hier op mijn plek ben overheerst."In die keuze is het vooral van belang geweest dat de omstreden voorzitter Bruno de Carvalho is vertrokken. Hij wordt ervan verdacht de aanval te hebben opgezet tegen zijn eigen spelers. Het grootste gedeelte van de hooligans zit inmiddels achter de tralies en kan rekenen op zware straffen. Dost had dus het recht aan zijn zijde als hij wilde vertrekken en dichtte zichzelf een reële kans toe om zo'n zaak te winnen.

“Maar ik heb het hier hartstikke naar mijn zin. Na de aanval waren er veel supporters die me hebben gesteund. Voor die mensen wil ik blijven”, maakt hij duidelijk. De boomlange spits heeft de lucht geklaard met de nieuwe clubleiding en zijn contract opengebroken tot 2021. Clubs die hem nu willen kopen stuiten naar verluidt op een afkoopsom van zestig miljoen euro.

Ook zijn ploeggenoot Bruno Fernandes kwam onlangs op zijn vertrekwens terug. William Carvalho (Real Betis), Daniel Podence (Olypiacos) en Rui Patricio (Wolverhampton Wanderers) zijn wel vertrokken na de aanval. Laatstgenoemde speelde liefst achttien jaar voor de club, maar nam na 460 wedstrijden transfervrij afscheid van de club. Sporting betwist die gang van zaken en zou vijftig miljoen euro hebben geëist van de Engelse promovendus. Andere bij de aanval betrokken spelers twijfelen nog over hun toekomst.