Overmars: "Wat mij betreft is dit pas het begin"

Redactie

Ajax gaf tientallen miljoenen uit aan de komst van Dusan Tadic en Daley Blind. Wat Marc Overmars betreft komt er vaker vuurwerk in de toekomst.

De directeur spelersbeleid snapt dat de verwachtingen hooggespannen zijn bij de achterban, maar geeft in gesprek met het Algemeen Dagblad ook aan dat het niet zo vanzelfsprekend is dat de club het allemaal waarmaakt. Wel lijkt er de komende jaren vaker flink geïnvesteerd te worden als er een absolute aanwinst beschikbaar is.

De beleidsmaker hoopt een gat te slaan met Feyenoord en PSV door het salarishuis te verhogen. "Ik weet niet of het een trendbreuk is, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we omhoog willen op het gebied van salaris. Wat dat betreft zaten we eerst nog op het niveau van Feyenoord en PSV. Nu gaan we daar overheen. Wat mij betreft is dit pas het begin", spreekt Overmars zijn wens uit.

Met veel geduld heeft hij de afgelopen jaren gesleuteld aan de selectie die nu als favoriet wordt gezien voor de titel. Hij oogst de lof voor het binnenhalen van Tadic en Blind en legt uit dat het vooral aankwam op timing. “Het moet net goed vallen. We hebben ook contact met de Ajax-jongens die bij Tottenham Hotspur voetballen (Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen, red.). Die zeggen wel dat ze ooit weleens terug willen maar dat moet dan net goed vallen.”

Ajax leek zich in eerste instantie te gaan versterken met Lisandro Magallán, maar uiteindelijk lukte het niet om tot een akkoord met Boca Juniors te komen, omdat zij eerst een vervanger in huis wilde halen. Overmars noemt dat ‘sneu’ voor de Argentijn en geeft aan dat hij daarna vrij snel overschakelde naar Blind.

De voetbalbestuurder wilde per se dat Erik ten Hag voor de belangrijke duels in de voorronde van de Champions League met Sturm Graz over de Oranje-international kon beschikken: "Als we nog zes weken hadden gewacht met Daley was het aankoopbedrag veel lager geweest. Maar dat wilden wij dus niet. We wilden het snel in orde maken", verklaart Overmars.

"Mensen zeggen over ons dat het kapitaal op het veld moet staan. Dat is zo maar men vergeet weleens dat we dat al hadden staan met spelers als David Neres en Hakim Ziyech."Overmars kon snel toeslaan dankzij een meewerkende directie en Raad van Commissarissen. Vader Danny Blind, die zitting heeft in de RvC, speelde echter geen rol bij de terugkeer van zijn zoon in de Johan Cruijff ArenA: "Die heb ik de afgelopen weken niet gesproken. Dat willen we strikt gescheiden houden."

Voor Tadic was Ajax niet de enige club die in de markt was. Overmars geeft echter aan dat het belangrijk was dat zijn club er met contacten die al maanden speelden vroeg bij was. De mindset van de Serviër heeft daarnaast een doorslaggevende rol gespeeld: "Voor Tadic was Ajax altijd al iets magisch. Eigenlijk had hij na zijn periode bij Twente naar Ajax moeten komen." Toch was hij voordat transfer rond was nog niet helemaal zeker van zijn zaak: "Toen ik bij Southampton op de tribune zat en hem twee keer zag scoren, kroop ik wel even in elkaar", sluit Overmars af met een knipoog.